Đorđe Kosmajac – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Čišćenje
Red 1:
[[Datoteka:Đorđe Kosmajac sa nacistima u okupiranom Beogradu.jpg|minijatura|Zamenik upravnika Banjičkog logora Đorđe Kosmajac (u sredini) sa nacistima u okupiranom Beogradu.]]
 
[[Đorđe Kosmajac]] (1903–1942) je bio predratni policijski agent, pripadnik fašističke organizacije [[ZBOR|Zbor]], upamćen po mučenju [[komunista]] u zloglasnom beogradskom zatvoru [[Glavnjača]].
 
Nakon [[Beograd u Narodnooslobodilačkoj borbi|okupacije Beograda]] se stavio u službu nacista i postao zamenik upravnika [[Logor Banjica|koncentracionog logora Banjica]].
Red 14:
== U službi okupatora ==
 
Kosmajac je [[jul]]a [[1941]]. imenovan za zamenika upravnika logora Banjica, [[Svetozar Vujković|Svetozara Vujkovića]], predratnog šefa Antikomunističkog odseka UGB.
 
Kosmajac je bio pripadnik fašističke organizacije Zbor Dimitrija Ljotića. Sačuvano je pismo [[Milorad Mojić|Milorada Mojića]], generalnog sekretara organizacije Zbor, u kojem Mojić naređuje Kosmajcu da prestane da javno nosi zborašku značku:
 
{{citat|Kao pravi zboraš, smatram da ćeš shvatiti značaj ovoga naređenja, tim pre što ti po svojstvu svoje dužnosti vršiš hapšenja noseći na reveru značku Zbora, čime se daje utisak da za sva hapšenja dolazi inicijativa od pokreta Zbor.<ref name="Priručnik"/>|[[Milorad Mojić]]}}
 
Prvi pokušaj ubistva Kosmajca odigrao se krajem avgusta 1941, u bifeu u ulici kneginje Ljubice 13, kada su njegova braća Obrad i Nikola Sikimić neuspešno pokušali da ga otruju, sipajući mu otrov u piće.<ref name="Priručnik"/>
 
== Atentat na Kosmajca ==
 
Drugi pokušaj ubistva Kosmajca bio je uspešan. Atentat na Đorđa Kosmajca i agenta Specijalne policije, Obrada Zalada, [[6. mart]]a [[1942]]. izvršili su pripadnici skojevske udarne grupe: Milić Martinović, obućar, Branko Bulat, mehaničar, Đuro Mađerčić, bravar i Nikola Strineka, krojač. Bili su to mladići od 19 do 25 godina, sva četvorica poreklom sa [[Kordun]]a.
 
Zadatak da obrazuje udarnu grupu za izvođenje atentata na Kosmajca dobio je Petar Ristić, član Mesnog komiteta KPJ za Beograd, od [[Jelena Ćetković|Jelene Ćetković]], sekretarke komiteta. Atentatori su se dogovorili da postave zasedu Kosmajcu i Zaladu u ulicama kojima oni prolaze na putu do Glavnjače. Atentat je izvršen između zgrade u ulici Zmaja od noćaja 5 i zgrade koja se nalazi na uglu ove ulice.
 
Prema sećanju Stevana Jovičića, jedinog preživelog člana MK KPJ za Beograd iz tog razdoblja, „jedna drugarica prerušena u Slovakinju, stajala je pred stanom Kosmajca sa kantama mleka, i kada je ovaj krenuo, ona je lupom kanti dala znak drugovima koji su čekali u zasedi“.
 
== Sahrana Kosmajca ==
 
Službeno glasilo fašističkog pokreta Zbor, Naša borba, okarakterisalo je atentat na Kosmajca i Zalada kao „''mučko ubistvo sjajnih nacionalista i odličnih službenika''“.<ref name="Priručnik"/> Na sahrani Kosmajca i Zalada okupili su se istaknuti saradnici okupatora, a oproštajni govor održao je okupacioni upravnik Beograda [[Dragi Jovanović]].
 
== Sudbina atentatora ==
 
Atentatori su 9. maja 1942, nakon mučenja u istražnom postupku, deportovani iz istražnog zatvora Specijalne policije u [[logor Banjica]]. Prema sećanju nekadašnjeg zatočenika banjičkog logora, Milomira Mićevića, gestapovski major Herbert Jung je nakon prispeća četvorice atentatora posetio ćeliju u kojoj su mladići bili smešteni.
 
[[Datoteka:Banjica logoraši.jpg|minijatura|Logoraši u koncentracionom logoru na Banjici 1942. godine.]]
Red 49:
* Sadržaj članka je preuzet iz publikacije [http://www.rosalux.rs/userfiles/files/Prirucnik_za_citanje_Beograda_1941-44.pdf ''Mesta stradanja i antifašističke borbe u Beogradu 1941–44.''] objavljene pod [[Creative Commons]] licencom.
 
== Literatura ==
* Никола Сикимић, Растанци, Пожаревац, [[1962]], стр. 35–42;
* Стеван Јовичић, „Сећања“, Народно-ослободилачки покрет Београда, 1941–1944, у сећањима учесника, (ур. Богдан Луцић), Београд, [[1974]], стр. 14;
* Младен Стефановић, Збор Димитрија Љотића 1934–1945, Београд, [[1984]], стр. 172, 180;
* Београд у рату и револуцији 1941–1945, I–II, Београд, [[1984]], стр. I/289, 308;
* Sima Begović, Logor Banjica 1941–1944, I–II, Beograd, [[1989]], str. I/138–139, 145, 238; II/128;
* Улице и тргови Београда (ур. Љубица Ћоровић), I–II, Београд, [[2004]], стр. I/73, 261, 488.
* Logor Banjica: logoraši. Knjige zatočenika koncentracionog logora Beograd-Banjica, 1941–1944, (pr. E. Micković, M. Radojčić), I–II, Beograd, [[2009]], str. I/400–401;
 
== Izvori ==
{{Izvori}}
 
== Vidi još ==
* [[Glavnjača]]
* [[Logor Banjica]]
Red 68:
 
{{Lifetime|1898|1942|Kosmajac, Đorđe}}
 
[[Kategorija:Beograd u Narodnooslobodilačkoj borbi]]
[[Kategorija:Ratni zločini u Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu]]