Prva zemaljska konferencija KPJ – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Čišćenje
Red 6:
[[Datoteka:Sima Markovic.jpg|minijatura|185px|[[Sima Marković]], šef partije u vreme konferencije.]]
 
Nakon zabrane delovanja KPJ i prelaska u ilegalu, jedan deo članstva smatrao je da u uslovima ilegale treba delovati unutar legalne političke stranke. Tok Konferencije pokazao je da su se u rukovodstvu KPJ počela oblikovati dva suprotstavljena shvatanja o idejnoj i organizacionoj izgradnji ilegalne revolucionarne partije i njenoj politici.
 
Došlo je do sukoba oko toga treba li da se raspravlja o uzrocima poraza koji je KPJ pretrpela, kao i povodom izbora novog rukovodstva. Ispoljile su se i razlike u oceni političke situacije u [[Jugoslavija|Jugoslaviji]] i u programskim stavovima koji bi iz toga proizlazili. [[Kosta Novaković (političar)|Kosta Novaković]], [[Pavle Pavlović]] i još neki delegati tražili su da Konferencija ispita uzroke koji su doveli do razbijanja KPJ, smatrajući da ona može da se obnovi samo ako se sagledaju uzroci njenog poraza i promeni politika. Takođe su zahtevali da partijsko rukovodstvo bude u Jugoslaviji, a ne u inostranstvu.
 
Kosta Novaković je u duhu Trećeg kongresa Kominterne smatrao da evropski kapitalizam proživljava opštu krizu, te da KPJ mora iskoristiti sva socijalna i nacionalna nezadovoljstva u [[Kraljevina Jugoslavija|Kraljevini SHS]] za formiranje ''jedinstvenog fronta'' protiv režima. S druge strane, [[Sima Marković]] je smatrao da je KPJ imala ispravnu politiku i da nije razbijena pod udarcima klasnog neprijatelja, nego se „u redu povukla“.<ref>http://www.znaci.net/00001/93_5.pdf</ref> Polazio je od ocene da se ne može očekivati brza promena vlasti u Jugoslaviji, da je revolucija privremeno odložena, te da KPJ treba svoje parole i zahteve ograničiti na ustavne promene kojima bi se ukinula najreakcionarnija obeležja političkog sistema, što bi ubrzalo proces unutrašnje klasne diferencijacije i stvaralo uslove za razmah klasne borbe. Ocene i pogledi Sime Markovića dobili su podršku većine sudionika Konferencije pri usvajanju rezolucija i izboru novog rukovodstva KPJ.
Red 24:
== Literatura ==
{{portal|RRPJ}}
* '''Istorija Saveza komunista Jugoslavije'''. „Komunist“, „Narodna knjiga“, „Rad“, Beograd 1985. godina.
 
{{Savez komunista Jugoslavije}}
 
[[Kategorija:1922]]
[[Kategorija:Kongresi KPJ-SKJ‎SKJ]]
[[Kategorija:Savez komunista Jugoslavije]]