Razlike između izmjena na stranici "Vaginalni seks"

Obrisano 8 bajtova ,  prije 4 godine
m/м
Vraćene izmjene 93.184.90.197 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika YiFeiBot
m/м (Vraćene izmjene 93.184.90.197 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika YiFeiBot)
* '''[[Erekcija]]''' - erekcija je prvi stepen seksualnog uzbuđenja muškarca. Stepen erekcije jednak je stepenu stimulacije bilo psihičke, bilo fizičke. Centar za erekciju nalazi se u sakralnom delu [[kičmene moždina|kičmene moždine]], segmenti S2 i S3 (Onufovo jedro). To je zapravo parasimpatički centar odakle polazi pelviči nerv (n. pelvicus), koji takođe pripada [[parasimpatikus|parasimpatičkom sistemu]]. Od njega se odvajaju manja nervna vlakna koja inervišu [[penis]]. Ova vlakna na svojim zavrčecima luče [[azot monoksid]] kao [[neurotransmitor]]. Inače azot monoksid ima ulogu u proširivanju krvnih sudova ([[vazodilatacija]]). Azot monoksid izaziva dilataciju [[arterija|arterije]] penisa, što izaziva povećano uticanje arterijske krvi pod velikim pritiskom u erektilno tkivo penisa ([[korpus kavernozum]] i [[korpus spongiozum]]). Ovo erektilno tkivo je građeno od širokih venskih šupljina, koje su normalno prazne, ali pod naglim prilivom krvi one se pune. Takođe usled njihovog punjenja i pritiska na vene koje odvode krv njihovo pražnjenje je otežano. To dovodi do toga da penis postane tvrd i produžen.
* '''Podmazivanje''' - Parasimpatikus ne izaziva samo erekciju, već dovodi i do pojačanog lučenja sluzi iz uretralnih i bulbouretralnih žlezda. Ova sluz teče kroz [[uretra|uretru]] u toku polnog odnosa. Dobar deo podmazivanja obavljaju i ženski polni organi. Podmazivanje je vrlo bitno jer je sluzokoža penisa vrlo osetljiva, pa bi za muškarca odnos bez podmazivanja bio vrlo neprijatan, usled čega ne bi mogao da dostigne određeni nivo seksualnog uzbuđenja. Osim toga, izlučevine [[Kauperova žlezda|Kauperove žlezde]] neutrališu kiselinu iz urina u uretri<ref>[http://www.blackwell-synergy.com/doi/pdf/10.1111/j.1365-2605.2005.00499.x?cookieSet=1 A neglected gland: a review of Cowper's gland]</ref>.
* '''Emisija i ejekulacija''' - [[Emisija]] i [[ejekulacija]] su kulminacija muškog polnog akta. Kada stimulacija postane dovoljno jaka aktivira se simpatički sistem ([[simpatikus]]-ima suprotno dejstvo od parasimpatikusa) u slabinskom delu [[kičmena moždina|kičmene moždine]] u segmentima L1 i L2. Nervi iz ovog centra dolaze do polnih organa i dovode do emisije. Emisija počinje kontrakcijama [[semevod]]a i njegovog proširenja-ampule što omogućava istiskivanje semene tečnosti iz [[testis]]a i [[epididimis]]a, preko semevoda u uretru. U uretri se semena tečnost pomeša sa sluzi pomenutih žlezda, tako da nastane [[sperma]]. Do ovog stadijuma se proces zove emisija. Samo punjenje uretre (uretra je završni deo [[Mokraćni kanali|mokraćnih kanala]]) izaziva ponovo stimulaciju parasimpatikusa (sakralnog centra). Javlja se osećaj napunjenosti u genitalnim organima. Ovi osećaji (putem parasimpatikusa) izazivaju ritmične kontrakcije mišića polnih organa koji izbaciju spermu iz uretre u spoljašnjost. Taj proces se zove ejekulacija. Ovaj proces je pomognut i od strane nekuh mišića trupa što omogućava ubacivanje sperme i u najudaljenije delove [[vagina|vagine]]. Period emisije i ejekulacije je muškiKURACCCmuški [[orgazam]].
 
=== Ženski polni akt ===
Lokalna polna stimulacija žene odvija se kao i kod muškarca. Masiranje i nadraživanje spoljašnjih polnih organa i drugih organa stvaraju polno uzbuđenje. [[Klitoris]] je naročito osetljiv u pogledu nadražaja. Signali polnog uzbuđenja prenose se u sakralni centar kičmene moždine. Iz kičmene moždine signali se prenose u [[mozak]].
* '''Erekcija i lubrikacija (podmazivanje) žene''' - Erektilno tkivo žene se nalazi oko ulaza u vaginu i proteže se u klitoris. To erektilno tkivo je građeno kao i kod muškarca. Ono je sunđerasto, sastavljeno od mnoštva lakuna. Pod uticajem naglog priliva [[krv]]i ono se povećava. Parasimpatička vlakna inervišu ovo tkivo i usled lučenja neurotransmitera azot monoksid, dolazi do širenja krvnih sudova i priliva krvi. Parasimpatički signali inervišu i posebne žlezde, [[Bartolinijeve žlezde]]. One su smeštene neposredno ispod malih usana vagine i luče sluz neposredno na ulasku u vaginu. Ta sluz podmazuje vaginu za vreme polnog odnosa. Podmazivanje je potrebno da bi se za vreme polnog odnosa postigao ugodan osećaj masaže jer je to najpogodnije za izazivanje određenih [[refleks]]a koji izazivaju orgazam i muškarca i žene.
* '''Orgazam žene''' - Kada polno uzbuđenje dostigne maksimum, pogotovo kada pored lokalnog nadraživanja postoje i psihički signali iz [[veliki mozak|velikog mozga]], pokreću se refleksi koji izazivaju orgazam kod žene. Pretpostavlja se da orgazam žene povećava verovatnoću oplođenja [[jajna ćelija|jajne ćelije]] i da se za vreme orgazma žene povećano kontrakuju [[materica]] i [[jajovod]] i na taj način se [[spermatozoidi]] prenose prema jajnoj ćeliji. Snažne polne senzacije za vrijemevreme polnog kurcaodnosa izazivaju napetost mišića celog tela. Posle doživljenog vrhunca orgazma, dolazi do opuštanja i nastupa osećaj zadovoljstva. To je poslednja faza seksualnog akta, rezolucija.
 
Žena ne doživi prilikom svakog seksualnog odnosa orgazam, dok ga muškarac gotovo uvek doživi. U ženski orgazam su uključeni dosta komplikovani psihički faktori.