Seks – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 24:
* '''[[Erekcija]]''' - erekcija je prvi stepen seksualnog uzbuđenja muškarca. Stepen erekcije jednak je stepenu stimulacije bilo psihičke, bilo fizičke. Centar za erekciju nalazi se u sakralnom delu [[kičmene moždina|kičmene moždine]], segmenti S2 i S3 (Onufovo jedro). To je zapravo parasimpatički centar odakle polazi pelviči nerv (n. pelvicus), koji takođe pripada [[parasimpatikus|parasimpatičkom sistemu]]. Od njega se odvajaju manja nervna vlakna koja inervišu [[penis]]. Ova vlakna na svojim zavrčecima luče [[azot monoksid]] kao [[neurotransmitor]]. Inače azot monoksid ima ulogu u proširivanju krvnih sudova ([[vazodilatacija]]). Azot monoksid izaziva dilataciju [[arterija|arterije]] penisa, što izaziva povećano uticanje arterijske krvi pod velikim pritiskom u erektilno tkivo penisa ([[korpus kavernozum]] i [[korpus spongiozum]]). Ovo erektilno tkivo je građeno od širokih venskih šupljina, koje su normalno prazne, ali pod naglim prilivom krvi one se pune. Takođe usled njihovog punjenja i pritiska na vene koje odvode krv njihovo pražnjenje je otežano. To dovodi do toga da penis postane tvrd i produžen.
* '''Podmazivanje''' - Parasimpatikus ne izaziva samo erekciju, već dovodi i do pojačanog lučenja sluzi iz uretralnih i bulbouretralnih žlezda. Ova sluz teče kroz [[uretra|uretru]] u toku polnog odnosa. Dobar deo podmazivanja obavljaju i ženski polni organi. Podmazivanje je vrlo bitno jer je sluzokoža penisa vrlo osetljiva, pa bi za muškarca odnos bez podmazivanja bio vrlo neprijatan, usled čega ne bi mogao da dostigne određeni nivo seksualnog uzbuđenja. Osim toga, izlučevine [[Kauperova žlezda|Kauperove žlezde]] neutrališu kiselinu iz urina u uretri<ref>[http://www.blackwell-synergy.com/doi/pdf/10.1111/j.1365-2605.2005.00499.x?cookieSet=1 A neglected gland: a review of Cowper's gland]</ref>.
* '''Emisija i ejekulacija''' - [[Emisija]] i [[ejekulacija]] su kulminacija muškog polnog akta. Kada stimulacija postane dovoljno jaka aktivira se simpatički sistem ([[simpatikus]]-ima suprotno dejstvo od parasimpatikusa) u slabinskom delu [[kičmena moždina|kičmene moždine]] u segmentima L1 i L2. Nervi iz ovog centra dolaze do polnih organa i dovode do emisije. Emisija počinje kontrakcijama [[semevod]]a i njegovog proširenja-ampule što omogućava istiskivanje semene tečnosti iz [[testis]]a i [[epididimis]]a, preko semevoda u uretru. U uretri se semena tečnost pomeša sa sluzi pomenutih žlezda, tako da nastane [[sperma]]. Do ovog stadijuma se proces zove emisija. Samo punjenje uretre (uretra je završni deo [[Mokraćni kanali|mokraćnih kanala]]) izaziva ponovo stimulaciju parasimpatikusa (sakralnog centra). Javlja se osećaj napunjenosti u genitalnim organima. Ovi osećaji (putem parasimpatikusa) izazivaju ritmične kontrakcije mišića polnih organa koji izbaciju spermu iz uretre u spoljašnjost. Taj proces se zove ejekulacija. Ovaj proces je pomognut i od strane nekuh mišića trupa što omogućava ubacivanje sperme i u najudaljenije delove [[vagina|vagine]]. Period emisije i ejekulacije je muškimuškiKURACCC [[orgazam]].
 
=== Ženski polni akt ===