Pale (FBiH) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 25:
'''Općina Pale-Prača''' je jedna od tri općine [[Bosansko-podrinjski kanton|Bosansko-podrinjskog kantona]]. Centar općine je grad [[Prača]].
Geografski položaj, plodno tlo, pogodna klima, šume bogate raznom divljači i šumskim plodovima davale su ljudima u davna vremena dobre uslove za život tako da se i danas mogu naći ostaci civilizacije iz srednjeg vijeka.
 
== Geografija ==
PračaPodručje iopštine Hrenovica suPrača smještenesmješteno na obalama istoimene rijeke u veoma plodnoj dolini, opasane planinama [[Jahorina|Jahorinom]], koja je visoka oko 1900 m, i [[Romanija|Romanijom]], sa nadmorskom visinom oko 1400 m, te prelijepim visovima: Crnim rajskim vrhom, Klekom i Borovcom. Nalazi se nadmorskoj visini oko 1400 m. Udaljena je od središta kantona [[Goražde|Goražda]] oko 40 km-a, a od glavnog grada [[Sarajevo|Sarajeva]] 35 km sa kojim je povezana modernom asfaltnom saobraćajnicom.
 
== Historija ==
Područje opštine bilo je naseljeno u vrijeme [[Iliri|Ilira]], njihovim plemenom [[Autarijati]]. Nestankom Autarijata, područje zauzimaju [[Desitijati]]. Iz trgovačkih odnosa Ilira i Grka razvila se grčka kolonija u Prači. O tome svjedoči pronađeni novac, isti kao i iz grčke kolonije Thasos. <ref>[http://www.praca.com.ba - Stranica općine Prača -Preuzeto 21.01.2016]</ref>
 
Kasnije su [[Rimljani]] uspostavili frekventne prometnice koje su povezivale tadašnju Naronu (Metković) sa Podrinjem i Podunavljem.
 
U srednjem vijeku područje je pripadalo feudalnoj porodici Pavlović, koji su u neposrednoj blizini imali svoju rezidenciju, stari grad Borač.
 
Na lokalitetima sela Komrani, Cemernica i drugim mjestima i danas se nalazi veliki broj stećaka. U blizini Prače nalaze se ostaci drevnog grada Pavlovac kojim je vladala neobična vladarka Jerinja. Legenda kaže za ovu neobičnu vladarku da je vunom pregrađivala rijeku Praču kako bi uživala u vožnji lađom. Mlijeko sa brdskih predjela od seoskih domaćinstava dobivala je u drvenim koritima koja su bila povezana sa tvrđavom u obliku vodovoda. Najčudnija legenda vezuje ovu neobičnu vladarku sa strašću za ubijanjem mladih odabranih ljubavnika. Nakon provedene jedne noći bacala bi ih sa gradskih zidina u kanjon rijeke Prače.
 
Za vrijeme austrougarske uprave dolinom rijeke prolazila je uskotračna pruga [[Sarajevo]]-[[Užice]].
== Geografija ==
 
Prača i Hrenovica su smještene na obalama istoimene rijeke u veoma plodnoj dolini, opasane planinama [[Jahorina|Jahorinom]], koja je visoka oko 1900 m, i [[Romanija|Romanijom]], sa nadmorskom visinom oko 1400 m, te prelijepim visovima: Crnim rajskim vrhom, Klekom i Borovcom. Udaljena je od središta kantona [[Goražde|Goražda]] oko 40 km-a, a od glavnog grada [[Sarajevo|Sarajeva]] 35 km sa kojim je povezana modernom asfaltnom saobraćajnicom.
== Kultura ==
Na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine za općinu Pale-Prača se nalaze sljedeći spomenici:
* ″Semiz Ali-pašino turbe sa haremom Semiz Ali-pašine džamije″ (graditeljska cjelina).<ref>[http://www.kons.gov.ba/main.php?mod=spomenici&extra=Odluke&blok=2&indexGrad=1&lang=1&idGrad=140 Nacionalni spomenici]</ref>
 
== Reference ==
{{reference}}
 
== Vanjski linkovi ==
* [http://www.praca.com.ba - Stranica općine Prača]
* [http://www.bijelevode.co.ba - Lovište Bijele vode]
{{Administrativna podjela Bosne i Hercegovine}}