Razlike između izmjena na stranici "Informatičko doba"

Obrisan 71 bajt ,  prije 5 godina
m/м
Čišćenje
m/м (sinonimni termini)
m/м (Čišćenje)
 
== Digitalna i ICT revolucija ==
[[Datoteka:Computer lab showing desktop PCs warwick.jpg|mini|desno|250px|Računalni laboratorij]]
Digitalna revolucija odnosi se na posljedice pada cijena digitalnih komunikacijskih uređaja te obuhvaća promjene u tehnologiji i društvu. Nastupila je 70-ih g. 20. st. izumom [[Mikroprocesor|mikroprocesora]], dok njen vrhunac započinje 90-ih smještanjem [[Internet|Interneta]]a u privatnu sferu. Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT) obuhvaća [[Računalo|računala]], komunikacijsku opremu i s njima povezane usluge te se bavi proučavanjm informacijskog doba. Digitalna i ICT revolucija odvijale su se usporedno. Drugim riječima, analogni uređaji koji služe komunikaciji i prijenosu informacija prolaze kroz proces digitalizacije. Takvo povezivanje različitih usluga (telefonija, televizija, Internet itd.) u jedinstvenu digitalnu mrežu naziva se konvergencija.
Osnovna pokretačka snaga informacijskog doba je Internet, koji omogućuje nove oblike komunikacije, poslovanja i učenja. [[Internet]] je plodno tlo za inovacije, a u svojim temeljima je demokratičan, jer svatko može biti autor sadržaja. Osobine digitalne tehnologije su integritet medija, integracija medija, fleksibilna interakcija, transakcije, mogućnost podešavanja alata, uređivanje tekstualnih, audio, vizualnih i video zapisa.
 
 
== Informacijska ekonomija ==
U informacijskoj ekonomiji produktivnost i konkurentnost tvrtki ovisi o njihovoj mogućnosti stvaranja, obrade i primjene [[Informacija|informacija]] utemeljenih na [[Znanje|znanju]], a oslanja se na intenzivnu uporabu informacijske tehnologije. Informacijska ekonomija je globalna, visoko produktivna i uključuje profit koji proizlazi iz brzine inovacija. Još neki od pojmova koji se odnose na istu pojavu, samo što naglašavaju različite aspekte jesu ekonomija znanja, nova i mrežna ekonomija. Utjecaj ICT revolucije očituje se u pojavi e-trgovine, tj. poslovnim transakcijama koje koriste elektroničku komunikaciju i digitalnu tehnologiju. S novom tehnološkom revolucijom došlo je do promjena na tržištu rada. Naime, sve su traženiji stručnjaci na području ICT usluga, tehnologije i informacijske ekonomije, ali i niz pružatelja intelektualnih usluga, kao što su odvjetnici, znanstvenici, profesori, novinari i dr. U ovom novom okružju neophodno će biti cijeloživotno učenje, koje će omogućiti upravo informacijska tehnologija.
 
== Sociološki aspekti ==
[[Internet|Internet]] i digitalna tehnologija pružaju nove prilike za učenje, omogućuju pojedincima direktnu prodaju ideja, usluga ili proizvoda, pristup [[Informacija|informacijama]] te zadovoljavanje emocionalnih i psiholoških potreba. Javljaju se tzv. virtualne zajednice utemeljene na zajedničkim interesima. S druge strane, vidljiva je i pojava otuđenja, najčešće unutar institucije obitelji, te ovisnosti o novim tehnologijama. [[Globalizacija|Globalizacija]] podrazumijeva brisanje umjetnih granica slobodnim protokom dobara, usluga, kapitala, znanja i ljudi. Omogućile su ju niske cijene prijevoza i komunikacija, a potonje ukazuje na njenu povezanost s ICT revolucijom. Unatoč [[Globalizacija|globalizaciji]] nemaju svi jednaku mogućnost pristupa informacijskoj tehnologiji i [[Internet|Internetu]]u. Taj razdor između informacijski bogatih i informacijski siromašnih naziva se digitalna podjela.
 
== Internet ==
 
== Vidite još ==
* [[Informaciona tehnologija|Informaciona tehnologija]]
* [[Informaciono društvo]]
* [[Informacioni rat]]
 
== Vanjske veze ==
* [http://www.information-age.com Articles on the impact of the Information Age on business] at ''Information Age'' magazine.
* [http://www.vias.org/beyinfoage/ Beyond the Information Age] by Dave Ulmer
* [http://www.dodccrp.org/files/Alberts_Anthology_I.pdf Information Age Anthology Vol I] by Alberts and Papp (CCRP, 1997)
* [http://www.dodccrp.org/files/Alberts_Anthology_II.pdf Information Age Anthology Vol II] by Alberts and Papp (CCRP, 2000)
* [http://www.dodccrp.org/files/Alberts_Anthology_III.pdf Information Age Anthology Vol III] by Alberts and Papp (CCRP, 2001)
* [http://www.dodccrp.org/files/Alberts_UIAW.pdf Understanding Information Age Warfare] by Alberts et al. (CCRP, 2001)
* [http://www.dodccrp.org/files/Alberts_IAT.pdf Information Age Transformation] by Alberts (CCRP, 2002)
* [http://www.dodccrp.org/files/Alberts_Unintended.pdf The Unintended Consequences of Information Age Technologies] by Alberts (CCRP, 1996)
* Gelbstein, E. (2006) ''Crossing the Executive Digital Divide''. ISBN 99932-53-17-0
* Bollacker, Kurt D. (2010) ''[http://www.americanscientist.org/issues/pub/2010/3/avoiding-a-digital-dark-age Avoiding a Digital Dark Age]'', American Scientist, March–April 2010, Volume 98, Number 2, p. 106ff
* [http://www.informationage.org/ History & Discussion of the Information Age]
* [http://www.sciencemuseum.org.uk/educators/plan_and_book_a_visit/things_to_do/galleries/information_age.aspx Science Museum - Information Age]
 
[[Kategorija:Informatika]]