Rosa Parks – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 1:
:''Ovoj je članak o aktivistici za građanska prava, za singlicu [[OutKast]]a v. [[Rosa Parks (pjesma)]].''
 
{{Infokutija biografija
| ime =Rosa Parks
Linija 15 ⟶ 14:
| potpis = Rosa Parks Signature.svg
}}
 
'''Rosa Louise Parks''' ([[4. 2.]] [[1913]]. — [[25. 10.]] [[2005]].) je američka krojačica koja uživa reputaciju najveće ikone borbe za građanska prava američkih crnaca u [[20. vijek]]u.
 
Linija 25 ⟶ 23:
 
Mnogi historičari u posljednje vrijeme su doveli u pitanje njenu ulogu u tim događajima.
 
 
== Rane godine ==
 
Rosa Parks je rođena kao Rosa Louise McCaley u Tuskegeeu, [[Alabama]], od oca Jamesa, stolara i majke Leone McCaleyu, učiteljice. Nakon razvoda roditelja Rosa sa materom seli u Pine Level, [[Alabama]], nedaleko od Montgomerija. Žive na imanju zajedno sa nenom, djedom, te Rosinim mlađim bratom Sylvestrom. Rosa Parks postaje članicom afričke medotističke episkopalne crkve, kojoj će pripadati cijeli život. Do njene jedanaeste godine njezina majka je podučava kod kuće, nakon čega se upisuje u Industrijsku školu za djevojčice u Montgomeriju. Nakon toga pohađa državni koledž u [[Alabama|Alabami]], ali je bila primorana napustiti ga kako bi skrbila o neni, a kasnije i o oboljeloj materi.
 
Linija 40 ⟶ 36:
 
== Kasnije godine ==
 
Nakon njezinog hapšenja Rosa postaje ikonom Pokreta za ljudska prava, ali joj to donosi dosta neugodnosti. Izgubila je posao u robnoj kući, a njezin muž napušta svoj posao nakon što mu šef zabranjuje da priča o Rosi. Godine [[1957]]. Parksovi napuštaju Montgomeri i odlaze u Virginiju, najviše zato što Rosa ne uspijeva naći posao u Montgomeriju., ali i zbog neslaganja sa [[Martin Luther King|Kingom]] i ostalim vodstvom Pokreta za ljudska prava u Montgomeriju. Zapošljava se kao domaćica u jednom crnačkom hotelu u Hamptonu. Kasnije, te iste godine, na nagovor mlađeg brata Kwamea M'butua, bračni par zajedno s Rosinom majkom seli u [[Detroit]], Michigen.
 
Linija 51 ⟶ 46:
 
== Smrt i sahrana ==
 
Njeno tijelo je položeno na odar u crkvi u Montgomeriju. Komemoracija je održana sutradan ujutro, a uvečer je lijes prebačen u grad [[Washington]] autobusom sličan onome u kojem je Rosa svojevremeno odbila ustupiti svoje mjesto bijelom čovjeku. Pretpostavlja se da ceremoniju u Washingtonu vidjelo 3.500.000 ljudi, a događaj je bio prikazan i na televiziji [[31. oktobar|31. oktobra]], nakon čega je održana još jedna komemoracija.
 
Linija 59 ⟶ 53:
 
Tokom prolaska pogrebne povorke na putu do groblja okupljeno mnoštvo je aplaudiralo i puštalo bijele balone u zrak.
 
 
 
{{Commonscat}}
 
 
{{Lifetime|1913|2005|Parks, Rosa}}
[[Kategorija:AktivistiAmerički aktivisti]]
 
[[Kategorija:Aktivisti]]
[[Kategorija:Četveroslovnik-R|OSA Parks]]