Razlike između izmjena na stranici "Mary Morstan"

Obrisano 46 bajtova ,  prije 6 godina
m
nema sažetka uređivanja
m (robot kozmetičke promjene)
m
| državljanstvo =
}}
'''Mary Watson''', ''née''rođ. '''Morstan''', fiktivni je fiktivni lik iz serijala o [[Sherlock Holmes|Sherlocku Holmesu]], čiji je autor [[Arthur Conan Doyle]]. Mary Morstan pojavilaPojavila se premijerno u romanu ''[[The Sign of the Four]]'' ([[1890.]]), a kasnije je u spomenuta u još nizu priča, mada se više nije osobno pojavljivala.
 
Mary je kći Arthura Morstana, višeg časnika u [[Indija|Indiji]], čiji će iznenadni nestanak [[1878.]] godine dovesti do slučaja izloženog u spomenutom romanu ''The Sign of the Four''. U romanu, ona je Sherlockov klijent, a [[dr. Watson]] ju je prilikom prvog susreta opisao na sljedeći način:
 
{{quote|"''Bila je mlada, plavokosa djevojka, sitna, nježna, urednih rukavica i s izvanrednim ukusom za odijevanje. Njezino lice nije imalo ni izražajnost ni ljepotu tena, ali je bilo slatko i drago, a njezine velike plave oči bile su jedinstveno suosjećajne i produhovljene.''"|Dr. Watson u romanu ''[[The Sign of the Four]]''}}
 
Tokom radnje priče, Watson i gospođica Morstan se zaljube, što [[Sherlock Holmes|Holmes]] brzo uoči i često ironično komentira taj odnos. Ipak, kako je Mary trebala naslijediti veliku svotu novca, Watson je svoje osjećaje držao za sebe, smatrajući kako bi, sukladno tim okolnostima, bilo nemoralno da joj se udvara. Ipak, kadakad se blago konačno izgubi, međusobno priznaju svoje osjećaje i naknadno se vjenčaju. Nakon vjenčanja, Watson napušta [[221B Baker Street]] i ostavlja Holmesa samog, mada ga često posjećuje.
 
Watsonov brak bio je prilično dinamičan. Prvo ljeto nakon vjenčanja, u priči "[[The Crooked Man]]", Watson odlazi s Holmesom kako bi riješio [[misterij zatvorene sobe]]. S druge strane, u priči "[[The Boscombe Valley Mystery]]", saznajemo kako se Mary brine za doktorovo zdravlje te ga svojevoljno šalje na selo jer bi mu to godilo.
 
Mary Morstan preminula je u neodređenom vremenskom trenutku između radnje priča "[[The Final Problem]]" i "[[The Adventure of the Empty House]]", odnosno negdje između [[1891.]] i [[1894.]] godine, što je razvidno iz kasnijih komentara. Nakon njezine smrti, Watson se ponovo vraća u [[221B Baker Street]] i živi s Holmesom, što saznajemo u priči "[[The Adventure of the Norwood Builder]]".
 
Watson se nije osvrtao na gubitak supruge, koju je, ako je vjerovati romanu, izrazito volio, što je dovelo do brojnih pitanja o tome koliko su Mary i on zapravo bili bliski. [[William S. Baring-Gould]] također sugerira kako se Watson kasnije ponovo oženio, što je dodatno pobudilo sumnje u dubinu odnosa Mary Morstan i dr. Watsona, iako je moguće kako je Watson naprosto [[stoicizam|stoički]] podnosio svoj gubitak, u skladu s [[viktorijanizam|viktorijanskim moralom]].
 
{{SherlockHolmesRomani}}
73

izmjene