Mihail Bakunjin – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Bekstvo iz Sibira: Ispravljen tipfeler
→‎Prva Internacionala: Ispravljen tipfeler
Red 16:
 
== Prva Internacionala ==
[[1868]]. se pridružio Međunarodnom Radničkom Udruženju (poznatom i kao [[Prva Internacionala]]), federaciji radikalnih i sindikalnih organizacija sa sekcijama u većini evropskih zemalja. Vrlo brzo njegove ideje su se razvile i postao je poznati pobornik anarhizma. Iako se slagao sa dobrim delom Marksove ekonomske teorije, odbijao je njegovu autoritarnu politiku i nastaonastala je velika podela u Internacionali između anarhista i marxista.
 
Dok je Marks verovao da se [[socijalizam]] može izgraditi preuzimajući državu, Bakinjin tražio njeno uništenje i stvaranje novog društva zasnovanog na slobodnom udruživanju slobodnih radnika. Ovo je uskoro postala zvanična politika Internacionale u Italiji i Španiji, a njena popularnost je rasla i u Švajcarskoj, Belgiji i Francuskoj. Posle propalog pokušaja da poraze anarhističku ideju, Marks i njegovi sledbenici su pribegli kampanji kleveta i laži uperenih na Bakunjina.
 
Komitet sačinjen da bi se ispitale optužbe proglasio je Bakunjina krivim i većinskim glasanjem izbacio ga iz Internacionale. Švajcarska sekcija je sazvala sledeći kongres i tamo su optužbe proglašene lažnim. Međunarodna konferencija je Bakunjina oslobodila optužbe i nastavila sa prihvatanjem anarhističke pozicije odbijanja bilo kakve manjinske vlasti. Poraženi Marks i njegovi sledbenici preselili su Generalnu Skupštinu Internacionale u NJujork gde je ona izbledela do beznačajnosti. Ideje koje je razvio Bakunjin u poslednjoj deceniji svog života načinile su osnovu modernog anarhističkog pokreta.
 
== Bakunjinovo nasleđe ==