Han Pijesak – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 22:
Preko ovog prostora kreću se i sudaraju polarne i suptropske vazdušne mase. Klimatske odlike uslovljene su kako velikom nadmorskom visinom tako i geografskom širinom i kontinentalnošću. Najhladniji mjesec je januar sa srednjom temperaturom -4,5 stepeni Celzijusa i februar -3,7 stepeni Celzijusa, a najtopliji mjesec je jul sa 15,7S. [[Srednja godišnja temperatura]] veoma je niska i iznosi 6,5 stepeni. Što se tiče padavina zimski mjeseci su siromašniji od ljetnih. Srednja godišnja količina padavina na području Han-Pijeska iznosi oko 1085-1433mm3/m2. Od ukupnog broja dana sa padavinama 30% otpada na [[snijeg|sniježne padavine]], a [[snijeg]] se zadržava preko 120 dana u godini. Broj vjetrovitih dana preovladava nad danima bez vjetra. Najzastupljeniji su sjeverac i južni [[vjetar]]. Najjači vjetrovi su u februaru i u aprilu, a vjetrovitost u velikoj mjeri umanjuje vlažnost vazduha. Srednja godišnja oblačnost je 5.9 desetina, najoblačniji mjesec je [[decembar]] sa 7.4 desetina. Gledano u cjelini klima je subplaninska, odlikuje se dugim i sniježnim zimama i kratkim ljetima i kratkim vegetacionim periodima. Karakteristično je da je [[jesen]] toplija od proljeća.
=== Naseljena mjesta ===
[[Babine Gornje]], [[Berkovina]], [[Brložnik]], [[Džimrije]], [[Gođenje]], [[Han Pijesak]], [[Japaga]], [[Jelovci]], [[Karaula]], [[Kraljevo Polje]], [[Kram]], [[Krivače]], [[Kusače]], [[Malo Polje]], [[Mrkalji]], [[Nerići]], [[Nevačka]], [[Pjenovac]], [[Plane]], [[Podžeplje]], [[Potkozlovača]], [[Ravanjsko]], [[Rečica]] (dio), [[Rijeke]], [[Rubinići]] (dio) i [[Stoborani]].
 
Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, veći dio općine Han Pijesak ušao je u sastav Republike Srpske. U sastav Federacije Bosne i Hercegovine ušlo je naseljeno mjesto Žeravice te dio naseljenih mjesta: Rubinići i Rečica. Ovo je područje ušlo u sastav općine Olovo.