Han Pijesak – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 3:
 
== Istorija ==
Ostatke materijalne kulture iz praistorije na širem području Han Pijeska čine [[Iliri|ilirske]] gradine i gromile (tumulusi). Gradina sa fortifikacionim sistemom evidentirana je na području između [[Pjenovac|Pjenovca]] i Mrkova – grad Pošijak.
 
Iz perioda rimske uprave u BiH na području opštine Han Pijesak evidentirani su ostaci magistralne ceste, koja je od [[Salone]] i Narone vodila prema Domaviji ([[Srebrenica]]) i Sirmijumu.
 
U srednjovjekovnoj bosanskoj državi područje je pripadalo feudalnoj porodici Pavlovići (Radenovići). Iz tog vremena potiče i nekropola sa stećcima na lokalitetima Pokojnica (Mramorje) i Podgroblje (Luka) u selu [[Nevačka]]. Nekropole su proglašene nacionalnim spomenicima kulture Bosne i Hercegovine. <ref>[http://kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=3739 Komisija za nacionalne spomenike]</ref>
 
Na starom karavanskom putu od [[Sarajevo|Sarajeva]] koji je vodio preko [[Romanija|Romanije]] bilo je na svakih desetak kilometara po jedan [[han]] za odmor, [[konak]] i svratište putnika, vojnih i trgovačkih karavana. Jedan od ovih hanova bio je i Han-Pijesak, oko koga se dosta kasnije formira istoimeno naselje.