Grmeč: Razlika između izmjena

Dodana 44 bajta ,  prije 6 godina
Nema sažetka izmjene
 
== Znamenitosti ==
Preko Grmeča je vodila trasa uskotračne pruge koja se od [[Bravsko polje|Bravskog polja]] i [[Ključ]]a i Bravskog polja spuštala prema [[Sanski Most|Sanskom Mostu]] i [[Prijedor]]u, a drugim dijelom išla ka Bosanskom Petrovcu i [[Oštrelj (Bosanski Petrovac)|Oštrelju]]. O tome svjedoče brojne trase pruge koja je sedamdesetih godina napuštena, a s napuštanjem pruge napuštena su i brojna naselja koja su nikla uz prugu. Tako je na Grmeču napuštena Mijačica, mjesto sa oko 5000 stanovnika, koje je svojevremeno imalo i kino dvoranu, ambulantu i sve sadržaje koje jedno malo mjesto trebalo imati. Danas je to hrpa ruševina koje vremenom zarastaju u šumu.
 
Na samom zapadu Grmeča je naselje [[Hašani]], rodno mjesto književnika [[Branko Ćopić|Branka Ćopića]].
 
Borba bikova ([[Grmečka Korida]]) - Međeđe Brdo opština [[Sanski Most]] traje od davne 1772 godine. Sedamdesetih i osamdesetih godina imala je posjećenost između 200,000 i 300,000 posjetilaca. Bila je jedna od najvećih manifestacija u bivšoj [[Jugoslavija|Jugoslaviji]] pa i šire.
Sedamdesetih i osamdesetih godina imala je posjećenost između 200,000 i 300,000 posjetilaca. Bila je jedna od najvećih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji pa i šire.
 
Memorijalna zona Korčanica na Grmeču je spomen područje sa spomenikom Revolucija vezano za Narodnooslobodilačku borbu ovog kraja. Područje se nalazi na 32 km od Sanskog Mosta, na sjevernim padinama planine gdje se tokom 1942. i 1943., u vrijeme [[Bihaćka republika|Bihaćke republike]] nalazila najveća [[Partizanske bolnice|partizanska bolnica]]. Brojala je 19 objekata. Od 1990-ih područje je zapušteno i stradalo u ratnim operacijama.
 
== Reference ==