Operativni sistem – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
rv IP
Red 1:
U [[računarstvo|računarstvu]], '''operativni sistem''' ('''OS''') je skup programa ui rutina odgovoran za kontrolu i upravljanje uređajima i računarskim komponentama kao i za obavljanje osnovnih sistemskih radnji. Operativni sistem objedinjuje u celinu raznorodne delove računara i sakriva od krajnjeg korisnika detalje funkcionisanja ovih delova. Operativni sistem stvara za korisnika radno okruženje koje rukuje [[Proces (računarstvo)|procesima]] i [[datoteka]]ma, umesto [[suština|bitovima]], [[bajt]]ovima i blokovima podataka.
 
[[Datoteka:Operating system placement-sr.svg|thumb|right|250px|thumb|Mesto operativnog sistema u prikazu korišćenja računara]] Većina operativnih sistema dolazi sa aplikacijom koja obezbeđuje korisnički interfejs za rukovanje operativnim sistemom, kao što su interpreter komandne linije i grafički korisnički interfejs. Dodatno, operativni sistem omogućava pokretanje drugih, korisničkih, programa kao što su editori, prevodioci i internet pretraživači. [[Mrežni operativni sistem]] je druga vrsta operativnog sistema.
Red 28:
 
== Operativni sistemi današnjice ==
Najrašireniji operativni sistemi današnjice koji se koriste na računarima opšte namene (tu računamo i lične računare - Pi Si) su grupisani u dve porodice: porodica Juniksolikih i porodica MicrosoftMajkrosoft WindowsVindouz operativnih sistema. Veliki računari i računari posebne namene koriste izmenjene ili posebno naručene operativne sisteme koji ne moraju biti ni u kakvoj vezi sa WindowsVindouzom ili UnixomJuniksom ali su, po pravilu, bliži UnixuJuniksu nego WindowsuVindouzu.
 
=== Juniksoliki sistemi ===
Red 68:
{{reflist}}
 
== Dodatno čitanje - knjigeOPETARIVNAknjige PORNJAVA==
* Besplatna i dobra knjiga za Linuks u elektronskom obliku, na srpskom jeziku: [http://www.conwex.info/draganp/books_OS_Unix_Linux.html "Operativni sistemi: juniks i Linux"]
* Sveobuhvatna knjiga - udžbenik o operativnim sistemima na srpskom jeziku: [http://www.mk.co.yu/store/prikaz.php?ref=86-7555-274-2 "Operativni sistemi – teorija, praksa i rešeni zadaci"]
 
== Spisak operativnih sistema ==
* [[AmigaOS]] - još uvek izlaze nove verzije sistema.
 
* [[GNOME]] -
* [[MVS]]