Ključ (grad) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 217:
 
== Historija ==
Srednjovjekovni grad Ključ nalazi se iznad lijeve obale Sane, iznad savremenoga naselja Ključ, na nadmorskoj visini od 521 m, na mjestu gdje Sana ulazi u klisuru. Pri arheološkim iskopavanjima i rekognosciranjima na Gradu na prostoru palače i na prostoru oko kule Ljubice ustanovljeni su antički nalazi (rimska utvrda).
Ključ se pod svojim imenom prvi put spominje [[1322]]. godine. Godine [[1463]]. za vrijeme otomanskog pohoda na Bosnu, se u grad sklonio posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Njegova predaja i pogubljenje je označila propast srednjovjekovne bosanske države.
 
U srednjeme vijeku formirana je jedinstvena teritorijalno-politička cjelina-župa Sanica, u kojoj je Ključ bio župski grad.
 
Ključ se pod svojim imenom prvi put spominje [[1322]]. godine, u povelji bana [[Stjepan II Kotromanić|Stjepana II Kotromanića]] koji daruje Vukosavu Hrvatiniću župe Banicu (Mrenska župa) i Vrbanju, i u njima gradove Ključ i Kotor. Bilo je to prvi put da su ova područja ušla u sastav [[Historija Bosne i Hercegovine|bosanske države]]. Godine [[1463]]. za vrijeme otomanskog[[Osmansko carstvo|osmanskog]] pohoda na Bosnu, se u grad se sklonio posljednji bosanski kralj [[Stjepan Tomašević]]. Njegova predaja i pogubljenje je označila propast srednjovjekovne bosanske države.
 
Tokom Austro - Ugarske okupacije Bosne i Hercegovine 1878. kod Ključa je došlo do velikog sukoba između protivnika okupacije i austrijskih okupacionih trupa. Stari Grad u Ključu proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. <ref>[http://www.kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=1329 Komisija za nacionalne spomenike]</ref>
 
Na početku [[Rat u BiH|rata u BiH]], područje Ključa su zauzele bosanskosrpske snage. U ljeto [[1995]]. su Ključ zauzele snage vlade u Sarajevu, a nakon [[Dejtonski mirovni sporazum|Dejtonskog mira]] je pripao [[Federacija BiH|Federaciji BiH]]. Procjenjuje se da danas oko 97 % današnjeg stanovništva Ključa čine Bošnjaci.