Položaj LGBT osoba u Sloveniji – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m korektura
m dugi format datuma
Red 23:
}}
'''[[Slovenija]]''' se smatra najprogresivinijom zemljom [[Centralna Evropa|Centralne Evrope]] po pitanju prava [[lezbejke|lezbejki]], [[gej]]eva, [[biseksualnost|biseksualnih]] i [[transrodnost|transrodnih]] osoba. [[LGBT pokret]] je aktivan u Sloveniji od 1984. godine, kada je osnovana sekcija [[ŠKUC Magnus|Magnus]] pri [[ŠKUC]]-u. Feministička grupa, Lilit, koja je podržavala lezbejska prava, osnovana je 1985., a lezbejska sekcija u okviru ŠKUC-a, [[ŠKUC LL|LL]] osnovana je 1987. Godine 1990. Magnus i LL su osnovale nacionalnu gej i lezbejsku grupu, [[Roza klub]]. Slovenija priznaje istopolna partnerstva i zabranjuje diskriminaciju na osnovu [[seksualna orijentacija|seksualne orijentacije]].
Zakon o bračnoj jednakosti stupa na snagu 4.3. 2015, koji je bio prepooručen od ljevičara, te parlament odobrava zakon i status se izjednačuje sa statusom heteroseksualnih parova. U februaru 2015, anketa je pokazala da 59% stanoviništva podržava istospolne brakove, a 38% usvajanje od strane istospolnih partnera. Crkva je, zajedno s koalicijom " Za otroke gre " htjela oboriti zakon referendumom, za kojeg su već bili prikupljeni potpisi. Nakon mnogobrojnih prepirki državni zbor je zabranio raspisivanje referenduma. Stranke ZL, DeSUS, SD I ZaAB su bili na strani novog zakona; jednakost za sve, bez da većina odlučuje o pravima manjina.
 
Konzervativci su se obratili Ustavnom sudu. Nakon par mjeseci (22.10.2015), Ustavni sud je uprkos zakonu u kojem se jasno navodi da većina ne može odlučivati o pravima manjine, tjesnom većinom ( 5 - 4 ) donio odluku da je referendum dopušten.
Konzervativci su se obratili Ustavnom sudu. Nakon par mjeseci (22. 10. 2015), Ustavni sud je uprkos zakonu u kojem se jasno navodi da većina ne može odlučivati o pravima manjine, tjesnom većinom (5 - 4) donio odluku da je referendum dopušten. Referendum je održan 20. DECdecembra 2015., a na njemu je Zakon o bračnoj jednakosti je srušen sa 36,98 % glasova za i 63,02 % protiv.
 
== Dekriminalizacija ==