11. 12. – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 20:
* [[1843]]. — Rođen njemački bakteriolog [[Robert Koch|Robert Koh]], jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik [[Nobel Prize|Nobelove nagrade]] za [[medicinu]] [[1905]]. Otkrio je [[1882]]. bacil tuberkuloze (Kohov bacil), izolovao je [[bacil antraksa]] i pronašao izazivača [[kolere]].
* [[1858]]. — Svetoandrejska skupština izvršila smenu dinastija u Srbiji zbacivši [[aleksandar Karađorđević (knez)|kneza Aleksandra Karađorđevića]]. Na presto vraćen [[Miloš Obrenović]], a za njegovog naslednka proglašen njegov sin [[Mihailo Obrenović|Mihailo]].
* [[1858]]. — [[Svetoandrejska skupština]] izvršila smjenu dinastije u [[Srbiji]] zbacivši kneza [[Aleksandra Karađorđevića]]. Na prijesto je vraćen [[Miloš Obrenović]], a za njegovog nasljednka proglašen njegov sin [[Mihailo]].
* [[1888]]. — [[Narodna skupština Republike Srbije|Skupština Srbije]] prihvatila [[Ustav]] koji je predložila [[Narodna radikalna stranka]]. Ustavom, pisanim po uzoru na belgijski ustav iz [[1831]], u Srbiji uvedena [[parlamentarna demokratija]].
* [[1888]]. — Skupština [[Srbije]] prihvatila [[Ustav]] koji je predložila [[Narodna radikalna stranka]]. Ustavom, koji je pisan po uzoru na [[belgijski ustav]] od [[1831]], u [[Srbiji]] uvedena [[parlamentarna demokratija]].