Blagovijest – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 11:
Svoju simboliku Blagovijest ima i kod [[musliman]]a [[Bošnjak]]a u [[BiH|Bosni i Hercegovini]]. Ovoga dana je, prema njihovom tumačenju, Gavrilo (Gabrijel) posjetio Djevicu Mejrem i obavijestio je o da će roditi sina koji će se zvati Isa.
 
Blagovijest ima svoj značaj i u narodnom kalendaru po kojem obilježava početak proljeća i buđenje zemlje, a da toga dana iz zemlje izlaze [[zmija|zmije]], [[žabe]], [[miš]]evi i [[insekt]]i. Tada se bude i [[pčela|pčele]] i [[medvjed]]i iz zimskog sna. Naši stari su vjerovali da zima traje do Balagovijesti, pa su u čast dolaska proljeća obavljali mnogobrojne obrede.<ref>Nišić E. (2014): Priče, knjige, narodna mitologija i demonologija: Blagovijest - Blagovesti. http://emirnisic.blogger.ba/arhiva/2014/08/18/3699827.</ref> Po visovima iznad naselja su se nekada palile vatre, a nakon toga (za tamnih noći) tragalo za mogućim svjetlucanjem na lokalnim uzvisinama. Ako se uoči, tumačeno je da se tu nalazi zakopano blago (blagovijest) pa su ga lakovjerni, narednih dana, pokušavali iskopati.
 
Ovo [[Isus|Kristovo]] / Isino utjelovljenje događaj je spasenja. [[Isus|Sin Božji]] utjelovio se da postane Spasitelj, da izvrši djelo spasenja.
Red 18:
 
Sveti Oci iz starih vremena ostavili su nam nekoliko predanja vezanih za ovaj razgovor kojim je otpočela istorija spasenja ljudskog roda i obnovljenja tvari. Između ostalog, oni vele da se Božji arhanđeo Gavrilo pojavio pred [[Marija (majka Isusova)|Prečistom Djevom]] baš u trenutku kada je čitala poznato mesto iz Knjige proroka Isaije: ''Gle, devojka će začeti i rodiće sina'' (Is. 7, 14). Po istim tumačenjima. Gospod [[Isus|Isus Hristos]] je vaskrsao trideset i nešto godina kasnije, u isti datum u koji se vodio opisani razgovor Božjeg izaslanika i buduće Bogorodice. Zato se 25. mart/7. april smatra za autentični datum [[Uskrs|Vaskrsa]], a retki slučajevi kada se Vaskrs poklopi sa ovim nepokretnim praznikom. zovu se "[[Kiriopasha]]".
==Vidi takođe==
 
*[[Stari Sloveni]]
*[[Običaj]]
*[[Religija]]
==Reference==
{{reflist}}
== Vanjske veze ==
{{commonscat|Annunciation}}
* [http://svetosavlje.org/biblioteka/prolog/?m=03&d=25&a=1&date=03-2006 Ohridski prolog za 25. mart (7. april)] {{sr}}
 
[[Kategorija:Sociologija]]
[[Kategorija:Kršćanski blagdani]]
[[Kategorija:Srpski narodni praznici]]