Narativno novinarstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
<sub><big>Narativno novinarstvo koristi književni pristup u izvještavanju, a to podrazumjeva opis osjećanja i misli. Mada je dozvoljena subjektivna obrada, autor tekst piše u skladu sa novinarskim načelima: objektivnosti, tačnosti, neposrednosti i relevantnosti za društvo prenoseći činjenice. Osim faktičkog, istorijskog i naučno-društvenog konteksta, ono nastoji da čitaoce umiješa u opisane događaje i da ga navede na još veći intelektualni i emotivni angažman. Finalni tekst, kao i informativni, prije objavljivanja pregleda urednik. Novinari dnevnih informacija obraćaju se javnosti koja nema predhodnih spoznaja o tom događaju, a narativno novinarstvo podrazumjeva obraćanje publici koja ima predhodu spoznaju o toku opisanih događaja.Kao i u književnom pristupu, autor pokušava čitaoca približiti učesniku, dakle, razgovara sa akterima da bi vijerno dočarao osjećanja i misli, dok književnik nema obavezu da razgovara.
<sub>Наративно новинарство користи књижевни приступ у извјештавању, а то подразумјева опис осјећања и мисли. Мада је дозвољена субјективна обрада, аутор текст пише у складу са новинарским начелима: објективности, тачности, непосредности и релевантности за друштво преносећи чињенице. Осим фактичког, историјског и научно-друштвеног контекста, оно настоји да читаоце умијеша у описане догађаје и да га наведе на још већи интелектуални и емотивни ангажман. Финални текст, као и информативни, прије објављивања прегледа уредник. Новинари дневних информација обраћају се јавности која нема предходних спознаја о том догађају, а наративно новинарство подразумјева обраћање публици која има предходу спознају о току описаних догађаја.Као и у књижевном приступу, аутор покушава читаоца приближити учеснику, дакле, разговара са актерима да би вијерно дочарао осјећања и мисли, док књижевник нема обавезу да разговара.
U svim dostupnim analizama, teoretičari ističu tri osobine ove vrste novinarstva:
У свим доступним анализама, теоретичари истичу три особине ове врсте новинарства:
1.Dramatičnu književnu tehniku
1.Драматичну књижевну технику
2.Intenzivno izvještavanje
2.Интензивно извјештавање
3.Objektivno izvještavanje saopšteno subjektivno, odnosno mišljenje koje autor unosi u interpretaciju
3.Објективно извјештавање саопштено субјективно, односно мишљење које аутор уноси у интерпретацију
 
U obradi teme, autori koriste neku od formi literarnog novinarstva: reportažu, esej ili feljton. Narativno novinarstvo se naziva još i "literarno novinarstvo" i "novi žurnalizam". Sa aspekta kredibiliteta ove vrste novinarstva, Pulicerova nagrada se regularno dodjeljuje autorima ove vrste novinskih priča već decenijama. Takođe, sve najuglednije američke novinske edukativne institucije imaju ovu vrstu novinarstva u svom predavačkom programu, između ostalih i katedre na Harvardu i Stenfordu. Kongresi autora i trenera narativnog novinarstva održavaju se redovno širom svijeta.</big>
У обради теме, аутори користе неку од форми литерарног новинарства: репортажу, есеј или фељтон. Наративно новинарство се назива још и "литерарно новинарство" и "нови журнализам". Са аспекта кредибилитета ове врсте новинарства, Пулицерова награда се регуларно додјељује ауторима ове врсте новинских прича већ деценијама. Такође, све најугледније америчке новинске едукативне институције имају ову врсту новинарства у свом предавачком програму, између осталих и катедрe на Харварду и Стенфорду. Конгреси аутора и тренера наративног новинарства одржавају се редовно широм свијета.
[[Datoteka:Periodismo-sobreviviendo5-Cropped-700x352.jpg|minijatura]]