Razlike između izmjena na stranici "Kaste"

Dodano 657 bajtova ,  prije 4 godine
m/м
Vraćene izmjene 24.135.230.25 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Orijentolog
m/м (Vraćene izmjene 24.135.230.25 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Orijentolog)
Reč '''kasta''' dolazi od [[Portugalski jezik|portugalske]] i [[Španski jezik|španske]] reči '''''casta''''' što znači rod, klan, [[rasa]], pleme. Tim pojmom su Portugalci u [[16. vek]]u označavali društvene grupe koje su sami Indijci nazivali ''varna'' (boja).
 
==JEBO SAM T IMATER Nastanak, istorija i podela kasta ==
Sredinom [[2. milenijum pne.|2.milenijuma pre nove ere]], [[Arijci|Arijevci]], jedan od [[Indoevropljani|indoevropskih naroda]], prodiru na područje [[Južna Azija|indijskog poluostrva]]. Arijevci su, iako malobrojni, imali nadmoć: bronzani mač i brza bojna kola. Uspostavljaju dominaciju nad sedelačkim stanovništvom [[Dravidi|Dravida]], uvode na indijskom tlu indoevropski jezik [[sanskrt]], te, da bi očuvali osvajački identitet vlastitog naroda u odnosu na pokorene Dravide, uspostavljaju kruti društveni poredak zasnovan na podeli prema boji kože, položaju u društvu, bogatstvu, zanimanju i veri. Iz te podele indijskog drustva na kaste nazire se da je tu upravo reč o ekonomsko-društvenom procesu deobe rada, koji se odigrao u jednom primitivnom društvu, a pod utecajem povlašćivanja jednih društvenih grupa nad drugima. Društvo se delilo na kaste:
* '''[[Bramani]]''', svestenstvo ( danas i učitelji), bili su na vrhu društvene lestvice, zaduženi za tumačenje verskih tekstova i vođenje obreda; visoko obrazovanje omogućilo im je bavljenje zakonodavnim i pravosudnim poslovima te podučavanjem; s vremenom brahmani preuzimaju vođenje svih važnijih poslova u državi
 
U istom periodu nastaje i religija [[hinduizam]]. Raslojavanje u hinduističkom društvu potiče iz svetih tekstova prema kojima su se glavne društvene skupine, to jest varne, iznedrile iz prabića. Iz usta su izašli brahmani, iz ruku su nastale kšatrije, iz bedara su nastale vajšije (vaišje), a iz stopala su nastale šudre. Svaka se varna dodatno deli na stotine naslednih kasta i podkasta sa vlastitom hijerarhijom. Peta skupina obuhvata ljude koji su ačuta, odnosno nedodirljivi. Oni nisu nastali od prabića.
sisaj ga
pusi kurac
 
== Obeležja kastinskog drustva ==
e godina brahmanski svestenici, propisuju za svaku varnu šta će jesti, sa kim će stupiti u brak, kad će se boriti, kako će održavati higijenu, koga će izbegavati. U skladu sa Manu zakonima je vaspitavan svaki hinduista.
Pripadnost jednoj kasti određuje samo rođenje. Prelaženje iz niže kaste u višu (hipergamija) je bilo dopušteno samo u retkim slučajevima. Pripadnici iste kaste se žene međusobno i rađaju decu koja rođenjem postaju pripadnici te iste kaste.
 
To drevno verovanje, prema kojem su svi ljudi rođeni nejednaki, jači je od savremenih zakona. Premda indijski ustav zabranjuje kastinsku diskriminaciju i ukida nedodirljivost, hinduizam, religija 80% indijskog stanovnistva, upravlja svakodnevnim životom svojom hijerarhijom i krutim društvenim kodeksima.
 
eHinduistički kastinski poredak ima i priručnik. Manuovi zakoni, koje su napisali pre dve hiljade godina brahmanski svestenici, propisuju za svaku varnu šta će jesti, sa kim će stupiti u brak, kad će se boriti, kako će održavati higijenu, koga će izbegavati. U skladu sa Manu zakonima je vaspitavan svaki hinduista.
 
== Kaste danas ==