Veb-stranica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 10:
Web-stranice često sadrže informacije u obojenom tekstu i pozadinama i veoma često također sadrže linkove prema slikama i ponekad drugim tipovima medijskih datoteka prilikom prikazivanja završnog prikaza. Izgled, tipografska i shematska u boji informacija je omogućena preko [[Cascading Style Sheet]]a (CSS) instrukcija, koje mogu biti ugrađene u HTML ili predate preko zasebne datoteke, koja je izdvojena iz HTML-a. U drugom slučaju je posebno relevantno u kojoj je jedan dugi stylesheet relevantan za čitavu web-stranicu: zbog načina HTTP rada, pretraživač će ga samo jednom preuzeti sa web servera i koristiti [[keš memorija|keširanu]] kopiju za cijeli sajt.
 
Slike su pohranjene na web serveru kao zasebne datoteke, ali opet HTTP dopušta fakt da jednom kada se web-stranica skine na preglednik, veoma je tačno da će se sve povezane [[datoteke]] poput slika i tabela biti zatražene i procesuirane. HTTP 1.1 web-server će održati konekciju sa preglednikom sve dok se svi povezani resursi koji se traže ne omoguće. [[Web preglednik|Web preglednici]] obično renderiraju slike zajedno sa tekstom i drugim materijalima prikazanim na web-stranici.
 
=== Dinamično ponašanje ===
{{Main|Dinamične web-stranice}}
Kompjuterski kod sa strane klijenta poput [[JavaScript]][[-a ili kodnog implementiranja [[Ajax (programming)|Ajax]] tehnika može biti obezbijeđen bilo ugrađen u HTML u web-stranici ili, kao CSS stylesheets, kao zasebna, povezana preuzimanja opisana u HTML. Ove skripte mogu se pokretati na klijentskom računaru, ako korisnik dozvoljava.
 
== Preglednici ==