Beloruska Sovjetska Socijalistička Republika – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 39:
}}
'''Beloruska Sovjetska Socijalistička Republika'''([[Bjeloruski jezik|bjeloruski]]: ''Белару́ская Саве́цкая Сацыялісты́чная Рэспу́бліка'', [[ruski]]: ''Белору́сская Сове́тская Социалисти́ческая Респу́блика'' bila je jedna od 15 republika [[SSSR|Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika]].
 
== Nastanak ==
Uz svesrdnu pomoć [[Nemačka|Nemačke]], Belorusija je 25. marta [[1918]]. proglasila nezavisnost i tako je osnovana Beloruska Narodna Republika. Nemačka je na taj način pokušala da pojača proces germanizacije Slovena na tom području. Međutim, BNR nije bila dugog veka, jer su se već 1919. godine nemačke trupe povukle, a na njihovo mesto je došla sovjetska [[Crvena armija]]. U [[Smolensk]]u je 1. januara 1919. bila proglašena Sovjetska Socijalistička Republika Belorusija koja je ušla u sastav Ruske SFSR. Već 31. januara je izašla iz sastava tadašnje Rusije i bila je preimenovana u Belorusku SSR, a 3. februara je donesen i njen ustav. Nakon završetka Poljsko-sovjetskog rata (1919—1921) Beloruska Sovjetska Socijalistička Republika je postala deo SSSR-a, dok je Zapadna Belorusija, shodno mirovnom ugovoru iz Rige, bila uključena u sastav [[poljska|Poljske]].
Linija 69 ⟶ 70:
 
Po Ustavu iz 1994. Belorusija je predsednička republika. Na prvim predsedničkim izborima 1994. godine u dva kruga glasanja pobedio je do tada anonimni [[Aleksandar Lukašenko]] (u prvom krugu osvojivši 45% glasova, a u drugom čak 80%). Lukašenko je dobio i predsedničke izbore [[2001]]., [[2006]]. i [[2010]]. godine.
 
{{Šablon:Republike SSSR}}
 
[[Kategorija:Republike Sovjetskog Saveza]]
[[Kategorija:Historija BjelorusijeBelorusije]]
[[Kategorija:Bivše države u Evropi]]