Razlike između izmjena na stranici "Gregorijanski koral"

Dodano 106 bajtova ,  prije 4 godine
nema sažetka uređivanja
[[Datoteka:Tu es deus.jpg|thumb|Gradual ''Tu es Deus'' iz 922.g]]
Širenje hrišćanstva po svim evropskim zemljama i njegov uticaj na razvoj muziciranja doveli su do reakcije crkve. Primajuci hrišćanstvo svaki narod je uneo nacionalne elemente u svoje obrede, jezik i muziku i nacionalizovao je u izvesnom smislu veru. To je dovelo do unošenja suviše ličnih crta pojedinog kraja. Nasuprot tome, crkva je želela svoju umetnost i svoj način pevanja, jedinstven za sve narode. Reakcja crkve se ogledala u tome što je pocela akcija prečišćavanja napeva od svih uticaja. Velikog i delikatnog Posla se prihvatio papa Grgur I Veliki. Od postojećih napeva odabrao je one za koje je smatrao da su najčistiji i najlepši, koji se mogu održati kao trajna vrednost u crkvenom bogosluženju, i od njih je stvorio zbirku crkvenih napeva koju je nazvao Antifonar. Po njemu je to pevanje dobilo naziv gregorijansko pevanje ili gregorijanski koral. Pesme su bile jednoglsne, bez instrumentalne pratnje, a tekstovi na latinskom jeziku preuzeti iz Biblije. Vremenom, izvođenje gregorijanskog korala moglo je biti raznoliko:
'''Gregorijanski koral''' označava jednoglasno srednjovekovno [[liturgija|liturgijsko]] pevanje [[Katolička crkva|Katoličke Crkve]] na [[latinski jezik|latinskom jeziku]].
~Svešenik solo,
 
~Grupa pevača (hor),
Gregorijanski koral predstavlja pevanu reč Božju. Kao sastavni dio liturgijskog delovanja sadrži bogatu muzičku baštinu hišćanske crkve od njenog začetka,tokom srednjeg veka do pojave višeglasnog pevanja.
~Dijalog svešenika i hora (respozorijalno pevanje),
 
~Dijalog dva hora (antifono pevanje)
Ime je dobio po [[Grgur Veliki|Grguru Velikom]], koji je bio [[papa]] između 590. i 604.
-Motivi gregorijanskih korala poslužili su mnogim kompozitorima kasnijih epoha – Bahu, Listu, Stravinskom…
Lestvice koje su se upotrebljavale u srednjem veku bile su starocrkvene lestvice, a nosile su nazive: dorska, frigijska, lidijska, miksolidijska.
Ovaj stari sakralni oblik muzike je važnim je delom [[crkvena glazba|liturgijske ,muzike]]. Ovo je jednoglasno i nepromenljivo crkveno pevanje. Zbirku takvih misnih korala sastavio je i pročistio u saradnji sa svojim [[benediktinci]]ma u knjigu Antifonarij [[papa]] [[Grgur Veliki|Grgur I.]], pa ga možemo nazvati reformatorom [[crkvena glazba|liturgijske muzike]]<ref>Draženko Marijanović i Dragan Filipović: "Bogu na slavu, Pevači u mostarskoj katedrali"; [[Crkva na kamenu]], [[Mostar]] [[2008|2008.]] Poglavlje ''Povest crkvenog pevanja''</ref> Iz Rima se takvo pevanje proširilo po celom hrišćanskom svetu, čemu je pomogao i [[Karlo Veliki]].
 
== Eksterni linkovi ==
{{Commonscat|Gregorian chant}}
* [http://www.uni-kiel.de/prof-bobert-projekte/Brevier.html Arhiva gregorianskih napjeva]
* [http://www.globalchant.org/ GLOBAL CHANT DATABASE: Index of Gregorian Chant] - baza podataka s preko 20.000 melodija
 
{{mrva-glazba}}
{{Kršćanska glazba}}
 
[[Kategorija:Kršćanska muzika]]