Pridjev – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene Alex351837 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Legobot
m jatovske varijante u definiciji
Red 1:
'''Pridjevi''' su([[ijekavski uizgovor|ijek.]]) mnogimili jezicima'''pridevi''' ([[ekavski izgovor|ek.]]), riječi koje u mnogim jezicima mijenjaju [[imenice]], obično opisujući je ili specificirajući.
 
Pridjevi nisu univerzalna vrsta riječi - nemaju svi jezici pridjeve. Na primjer, [[kineski jezik]] nema pridjeve: sve riječi koje se prevode kao pridjevi zapravo su [[stativni glagol]]i.
Red 6:
 
U nekim jezicima, kao što je [[engleski jezik|engleski]], ne postoji dogovor oko pridjeva: neki svrstavaju engleske [[član (gramatika)|članove]] (''a'', ''an'', ''the'') i posvojne oblike imenica (''Mary's'') u pridjeve, a neki ne. U [[srpskohrvatski jezik|hrvatskom]] se riječi ''taj'', ''moj'', ''njegov'' svrstavaju u [[zamjenice]], a riječi ''Ivanov'' i ''Marijin'' u pridjeve, iako imaju vrlo sličnu funkciju, pa i gramatička svojstva (npr. promjenu po padežima).
 
 
 
 
== U srpskohrvatskom jeziku ==
Linija 27 ⟶ 24:
* posvojne (''čije je što'', npr. ''očevo'', ''mačje'')
* gradivne (''od čega je što'', npr. ''zlatan'', ''drven'')
 
 
 
 
=== Pridjevsko-zamjenička (određena) promjena ===
Linija 43 ⟶ 37:
* kod pridjeva na -dni, -eni, -ni (''radni, kućni, riječni, vodeni, kopneni, vjenčani'')
* kod posvojnih pridjeva na -ski, -ški, -ji, -nji, -šnji... (''kozji, večernji, unutrašnji, gradski, vojnički, mladićki, skijaški'')
 
 
 
{| class="wikitable"
Linija 77 ⟶ 69:
 
Osnove koje završavaju na palatal (npr. ''tuđ'') u nekim padežima umjesto ''o'' (podebljano u tablici gore) imaju ''e'' (DAT ''tuđ'''e'''m''), i ne mogu imati naveske na -''e''.
 
 
 
=== Imenička (neodređena) promjena ===
Linija 86 ⟶ 76:
* kada su pridjevi dio imenskog predikata
* kod posvojnih pridjeva na -''ov'', -''ev'', -''in'', ''-jev'', ''-ljev'' (''stričev'', ''svekrvin'', ''Ivanov'', ''Garibaldijev'', ''Jakobljev''...)
 
 
{| class="wikitable"
Linija 117 ⟶ 106:
 
U govornom se jeziku neodređeni oblici vrlo rijetko upotrebljavaju, osim u nominativu.
 
 
 
=== Stupnjevi pridjeva ===