Tlak – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 77 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q39552 (translate me)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
;'''Tlak/Притисак''' :ili '''pritisak''' se, posve općenito, definira kao omjer [[Sila|sile]] i površine na koju ta sila djeluje. Možemo pisati
 
::::<math>p={F \over A}</math>.
Red 6:
 
Tlak je, u većini slučajeva, pojam vezan uz izučavanje fluida (tekućina i plinova), međutim i u [[Fizika čvrstog tijela|fizici čvrstih tijela]] baratamo tim pojmom - npr. '''kontaktni pritisci''' između čvrstih tijela u dodiru.
 
 
Za bolje razumijevanje tlaka, dobro je objasniti uzrok njegove pojave kod fluida.
Linija 13 ⟶ 12:
** Prilikom gibanja (strujanja) tekućine, kada će na neku prepreku strujanju djelovati sila '''dinamičkog tlaka''', i to na površini u koju tekućina udara.
* Kod plinova će uvijek postojati tlak ukoliko je promatrana masa plina ograničena čvrstim stijenkama. Čestice plina se u prostoru slobodno i kaotično gibaju sudarajući se međusobno i sa stijenkama s kojima je plin omeđen. Pri svakom sudaru čestica prenosi neki [[impuls sile]] na stijenke, a ukupna sila u jedinici vremena jednaka je zbroju svih sila prenesenih svim udarima na promatranoj površini stijenke koji su se desili u promatranom vremenu. Pritisak plina je općenito ovisan o [[Temperatura|temperaturi]] (više o tome u [[Termodinamika|termodinamici]]).
 
 
Neke alternativne jedinice za tlak su:
Linija 21 ⟶ 19:
* [[mmHg]] (milimetri živinog stupca)
 
== Povezano ==
 
=== Povezani pojmovi ===
* [[Naprezanje]]
* [[Uzgon]]
 
{{Commonscat|Pressure}}