Produkcijski kodeks MPAA – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 84:
 
=== Opća načela ===
Opća načela navode da nijedan film koji "snižava moralnu razinu gledatelja" neće biti odobren za produkciju. Nijedan film ne smije voditi gledatelja da se okrene zločinu, zlu ili grijehu. Načini života prikazanprikazani u filmu moramoraju biti ispravanispravni, uzimajući u obzir specifične zahtjeve drame i razonode. Zakon, bilo da je riječ o ljudskom ili prirodnom, ne smije biti ismijavan niti se kod publike smije izaziva sućut prema onima koji ga krše.
 
=== Zločini ===
Red 107:
* Bog: Gospod, Isus, Krist (kada se izgovara bez štovanja);
* sranje, jebačina; jebač, "vruća" (kada se odnosi na ženu); djevica; kurva: peder; rogonja; kučkin sin; nosonja;
* zahodski izrazi.:; Historietaseufemizmi deili viajantesasocijacije dena comercionemoralno yponašanje depojedinih hijasgrupa deljudi granjeros(trgovački putnici ili seljačke kćeri);
* prokletstvo; pakao (osim kada je riječ o nužnim izazima i specifičnom historijskom kontekstu, odnosno citiranju Biblije ili književnih izraza, te pri čemu se mora iskazazi posebna pažnja i briga o dobrom ukusu).
 
=== Seksualnost ===
Svetost institucije braka i doma se mora održavati. Filmovi neće pretpostavljati da su nepristojni oblici spolnih odnosa uobičajena ili prihvaćena stvar. Preljub i svo nedozvoljeno seksualno ponašanje, iako je ponekad nužno radi spletki zapletkau zapletu, se ne smije preciynoprecizno prikazivati, biti opravdano ili prikazano na privlačan način.
 
Scene ljubavne strasti se ne smiju ubacivati ukoliko nisu nužne za zaplet. Ne smije sesmijeuse prikazivati poljupci i zagrljaji sa pretjeranom lascivnošću, sugestivnim pozama ili gestama. Općeinto, tema strasti se mora postaviti tako da ne izazove emocije ili grubo izopačeno zavođenje.
 
Silovanje se ne smije prikazivati niti spominjati, osim kroz aluzije, i to jedino ako to zahtjeva zaplet. Silovanje ne smije nikada biti autentično prikazan. Čak i opisi žrtve kako se opiru silovanju su zabranjeni.
Red 120:
 
=== Specifične odredbe o seksualnosti ===
"Iz poštovanjepoštovanja prema svetosti braka", izraz "trokut" se koristi jedino u slučajevima kada je treća osoba već u braku, te se prikazuje sa izuzetnim oprezom. Brak se nikada ne smije prikazivati negativno.
 
Scene strasti se moraju tretirati bez da se zaboravi što je ljudska priroda, i što je svima zajedničko. Scene se ne smiju prikazivati na način da izazivaju opasne emocije kod mladih, retardiranih ili kriminalaca.
Red 129:
 
=== Odjeća ===
Potpuna golotinja je zabranjena u svim slučajevima. Ova zabrana se odnosi i na golotinju kroz siluete ili posredno kroz reakcije osoba koje gledaju golotinja. Prikaz genitalija djece, čak i kada su u pitanju novorođene bebe, je zabranjenezabranjen. Genitalije muškaraca ne smiju biti istaknute niti prikazane kroz sugestivnu odjeću. Ako historijska tema zahtjjeva korištenje tajica, muške genitalije se svejedno ne smiju isticati, ukoliko je to moguće.
 
Ni ženske genitalije se ne smiju sugerirati kroz korištenje kratkih suknji, čak ni pod sjenom. Bilo kakve reference na ženske dlake, čak i ispod pazuha, sui zabranjene. Scene u kojima se žene skidaju valja izbjegavati, osim ako nisu nužne za zaplet. Tako se zabranjuje da žene skidaju čarape.
Red 139:
=== Specifične odredbe o odjeći ===
Odlučeno je da e odredbe Kodeksa vezane uz odijevanje, odnosno golotinju i nepristojnje kostime neće tumačiti na način koji isključuje snimke autentičnog života u stranim zemljama koje uključuje domorodačke običaje u njima, ako su scene integralni dio filma koji isključivo prikazuje domorodački život, odnosno nemaju u sebi ništa odbijajuće, nisu ni na koji način snimljene u studijima, niti na koji način ističu tjelesa ili kostime domorodaca.
Odluke koje se tiču efekta prikazivanja golih ili polugolih muških tijela na normalne muškarce i žene, a pogotovo na adolescente i slaboumne, je iskreno priznat kakood tvoraca zakona i javnog morala. Dakle, to da ljepota golog ili polugolog tijela ne spriječava nemoral ako je prikazana u filmu predstavlja činjeniciu. Zbog toga se privla;nostprivlačnost golog i polugolog tijela se mora uzeti u obzir prilikom pravljenja. filma. Golotinja je po svom efektu nemoralna za prosječnog gledatelja. Golotinja u ni u kojem slučaju ne smije biti važna za zaplet. Golotinja ne smije rezultirati negativnim posljedicama ili opscenim prikazom. Često su posebne tkanine i siluete sugestivnije nego golotinja sama.
 
=== Ples ===
Red 145:
 
=== Specifične odredbe o plesu ===
Ples se smatra umjetnošću i izrazom ljudskih emocija koje se smatraju posebno lijepima. Ali ples koji sugerira seksualne odnose, bilo od jedne,d vije,dvije ili više osobeosoba, odnosno čiji je smisao izazivanje emocionalnih reakcija publike, odnosno plesovi koji izazivaju pomicanje grudi, pretjerano drhtanje tijela dok se stoji, se smatra nepristojnim i lošim.
 
=== Namještaj ===