Razlike između izmjena na stranici "Produkcijski kodeks MPAA"

Dodano 1.911 bajtova ,  prije 4 godine
 
Kodeks, odnosno svaki pokušaj detaljnog pravilnika, je konačno prestao važiti kada je 1. novembra 1968. na snagu stupio sistem dobrovoljnih filmskih rejtinga, odnosno prema kome su se novi filmovi počeli klasificirati u četiri kategorije - G (za svu publiku), M (odrasli; djeci se sugerira pratnja roditelja), R (ograničeni; mlađi od 16 jedino uz pratnju roditelja) i X (mlađim od 16 godina ulaz zabranjen). Taj je sistem, uz određene modifikacije, ostao na snazi do današnjih dana.
 
== Naslijeđe Kodeksa ==
{{Main|Sistem filmskih rejtinga MPAA}}Novi sistem cenzure je hollywoodskim sineastima i studijima omogućio daleko više slobode, a koja je posebno došla do izražaja krajem 1960-ih i početkom 1970-ih. No, to, sa druge strane, nije značilo kraj cenzure niti pritisaka da se filmovi "očiste" od "problematičnih" sadržaja. Hollywood se, nakon perioda izuzetne kreativne slobode u doba tzv. [[Novi Hollywood|Novog Hollywooda]] od druge polovice 1970-ih počeo sve više okretati "pristojnom" sadržaju. Razlozi za to su dijelom bili svjetonazorske promjene američkog društva, gdje se počela bilježiti renesansa konzervativizma i porast uticaja [[Kršćanska desnica|kršćanske desnice]], a dijelom i promjene gledateljskih navika, odnosno poslovni model tzv. ljetnih [[Blockbuster|blockbustera]], odnosno izuzetno skupih filmova koji su ovisili o porodičnoj, tj. najširoj mogućoj publici. Sa druge strane, publika koju su zanimali "problematični" sadržaji poput eksplicitnog seksa i nasilja, se od početka 1980-ih od kino-dvorana okrenula novim medijima kao što su [[videokasete]], [[kablovska televizija]], a od početka 21. vijeka i [[Internet]]. Zbog toga su američki sineasti dan-danas pod velikim pritiskom da sadržaj svojih filmova učine što manje "problematičnim" kako bi dobili što niži rejting, a što je, iako u značajno manjoj mjeri, nije bitno različito od pritisaka kojima su bili izloženi u doba Kodeksa.
 
Kodeks je, pak, ostavio nasljedstvo i izvan američkih granica. To se prvenstveno odnosi na današnju Njemačku, gdje je sistem dobrrovoljne filmske i televizijske cenzure poznat kao [[Freiwilige Selbskontrole der Filmwirtschaft]] (FSK) u svom originalnom obliku bio temeljen na odredbama o filmskoj djelatnosti koje je [[Erich Pommer]] uveo u američkoj [[Saveznička okupacija Njemačke|okupacijskoj]] zoni nakon Drugog svjetskog rata.
 
==Izvori==