27. 10. – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 26:
* [[1991]]. — Utemeljena [[130. brigada]] [[Oružane snage Republike Hrvatske|HV]], [[Osijek]].
* [[1991]]. — [[Turkmenistan]] postaje samostalna [[država]].
* [[1993]]. — U prisustvu diplomatskog kora i brojnih novinara, u palati [[UN]]-a u [[New Yorku]], sarajevskom listu [[Oslobođenje]] uručena Nagrada za međunarodno dostignuće u [[1993]]. koju dodjeljuje [[INTERPRES]], novinska agencija trećeg svijeta. U obrazloženju ovog priznanja navodi se da su se novinari i ostalo osoblje ovog lista oduprli nastojanjima da budu podijeljeni po nacionalnoj pripadnosti i da [[Oslobođenje]] oslikava napore građana [[Sarajeva]] da se ne povinuju pritiscima i etničkoj mržnji.
* [[1998]]. — za njemačkog kanclera prvi put je izabran [[Gerhard Schröder]].
* [[1998]]. — za njemačkog kanclera prvi put je izabran [[Gerhard Schröder]]. [[Gerhard Schröder]] preuzeo dužnost kancelara [[Njemačke]] pošto je [[Helmut Kohl]], izgubivši na izborima, podnio ostavku.
* [[1999]]. — u napadu na [[jermenija|ermenski]] parlament ubijen [[premijer]] Vasgen Sarkissian sa još šest članova parlamenta.
* [[2002]]. — Na predsjedničkim izborima u [[Brazilu]], pobijedio [[Luiz Inácio Lula da Silva]]. [[da Silva]] je prvi brazilski predsjednik ljevičarskog opredjeljenja i predstavnik radničke klase.
* [[2004]]. — Međunarodna federacija [[Crvenog krsta]] i [[Crvenog polumjeseca]] saopštila je da je tokom [[2003]]. u prirodnim katastrofama poginulo [[76.806]] ljudi, što je tri puta više nego u prethodnoj, [[2002]]. godini. Do porasta ljudskih žrtava došlo je zbog ekstremnih klimatskih promjena u svijetu.
.
 
== Rođenja ==
* [[1728]]. — [[James Cook]], engleski pomorac i istraživač († [[1779]].).