Rusija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 93:
Rusija se obično dijeli na zapadni evropski (oko 3,5 mil. km²) i istočni azijski dio - [[Sibir]] (13,5 mil. km²). Prirodnu granicu ovih dvaju dijelova čini gorje [[Ural]] koje se prostire u smjeru sjever - jug u duljini od oko 2000 km od Sjevernog ledenog mora do granice s [[Kazahstan]]om.
=== Evropska Rusija ===
Najveći diodeo evropskog dijela Rusije zauzima Istočnoevropska ravnica, s nizinskim reljefom koji samo ponegdje prelazi u uzvisine (Valdajska i Srednjeruska na zapadu, Privolžje uz srednji tok Volge) čiji vrhovi ne prelaze 200 – 400 m. Kroz ovu nizinu protječe [[Volga]] (3688 km), gospodarski i kulturalno najvažnija ruska rijeka. Prevladava kontinentalna [[klima]] koja na krajnjem sjeveru prelazi u polarnu, a u uskom pojasu crnomorskog priobalja u mediteransku. Od sjevera prema jugu redaju se pojasevi crnogorične [[šuma|šume]], miješane šume, prijelazne šumsko-stepske zone, te [[stepa]] pokrivena plodnom [[crnica|crnicom]] (černozemom). Uz obale [[Kaspijsko more|Kaspijskog mora]] zbog jakog isparavanja prisutna je i polupustinja.
 
Na krajnjem jugu evropske Rusije granicu s [[Gruzija|Gruzijom]] i [[Azerbejdžan]]om čini gorje [[Kavkaz (region)|Kavkaz]] s najvišom točkom Rusije, Elbrusom (5633 m).