Istraživačko novinarstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
EKV91 (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 7:
[[Kategorija:Istraživačko novinarstvo| ]]
[[Kategorija:Novinarstvo]]
 
'''Online alati za istraživačko novinarstvo'''
 
 
1. [https://www.documentcloud.org/home DocumentCloud]
 
Jednostavno rečeno, DocumentCloud je katalog dokumenata - primarnih izvora informacija i alat za dodavanje bilješki, organizaciju dokumenata i njihovo objavljivanje na webu. Dokumente u DocumentCloud dodaju novinari, istraživači i arhivari. Ideja tvoraca ovog alata je da pomognu prije svega novinarima da iz dokumenata dobiju što je više moguće, kao i da online izdanja medija budu što zanimljivija.
 
2. [https://www.overviewdocs.com/ Overview]
Softver otvorenog koda pod nazivom Overview pomaže novinarima da nađu priče u velikim količinama podataka tako što čiste, vizualno predstavljaju i interaktivno istražuju velike količine dokumenata i setova podataka. Iako postoje alati koji omogućavaju pretragu imena i ključnih riječi u velikim kolekcijama dokumenata, Overview može više – on će prikazati odnose između tema, ljudi i datuma među dokumentima da bi pomogao novinarima da nađu priču u tim vezama.
 
3. [https://opencorporates.com/ OpenCorporates]
Brojni poslovni registri postoje sa ciljem da se prate i bilježe veze između pojedinaca i kompanija, međutim, neznatan broj poslovnih registara dostupan je javnosti i medijima. Jedan od takvih registara je OpenCorporates, koji omogućava pretragu imena ili kompanija na globalnom nivou, uz brojne mogućnosti filtriranja pretrage.
 
4.[https://www.duedil.com/#quality-leads DueDil]
DueDil se ne razlikuje mnogo u funkcionalnostima od poslovnog registra OpenCorporates, ali posjeduje opciju sužavanja pretrage osoba sa istim ili sličnim imenima prema datumu rođenja.
 
5. [https://investigativedashboard.org/ Investigative Dashboard]
Investigative Dashboard je sajt gdje novinari istraživači imaju pristup bazama podataka o kompanijama širom svijeta, kao i softverima za analizu podataka i druge namjene od koristi istraživačima. Sajt nudi listu baza podataka o kompanijama po zemljama, koju je moguće filtrirati po višestrukim parametrima. U ovim bazama su, na primjer, dostupni podaci o dioničarima, upravnim odborima i finansijskoj situaciji kompanija u raznim zemljama.
6. [http://tabula.technology/ Tabula]
Obzirom da vlade i institucije insistiraju na objavljivanju izvještaja u PDF formatu, novinarima je uveliko otežano da analiziraju i obrade podatke iz istih. Tabula je open source aplikacija koju možete preuzeti i koristiti, a služi za tzv. "otključavanje" tabela iz PDF dokumenata u elektronski čitljiv format.
 
<ref>http://www.media.ba/bs</ref>