The Hobbit – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 33:
 
Iako je bajka, knjiga je kompleksna i profinjena: ima mnoga imena i riječi izvedene iz norveške mitologije, a centralne elemente radnje iz epa o Beowulfu, koristi anglo-saksonske rune, informacije o kalendaru i mjesečevim mjenama, detaljne geografske opise koji omogućuju pravljenje karte. Prije kraja, priča dobija epske proporcije.
 
 
== Lista likova (glavnih) ==
 
'''BILBOBilbo BAGGINSBaggins''' - hobit i glavni lik u romanu. U početku on vodi miran život na svom imanju ali onda odlazi u avanturu koja će ga zauvijek promijeniti. Ima značajnu ulogu u dobavljanju zlata za patuljke od zmaja Smauga.
 
'''GANDALFGandalf''' - čarobnjak; mudra osoba koja ima lošu naviku da nikada ne kaže svoju pravu namjeru. Iako je krenuo sa patuljcima, njega ne zanima njihovo zlato. Ima jako velike čarobnjačke moći koje iskoristi samo onda kada su stvarno potrebne (on je drugi u hijerarhiji čarobnjaka -sivi).
 
'''TORINTorin OAKENSHIELDOakenshield'''- patuljak koji vodi druge patuljke da se domognu zlata od zmaja Smauga. Blago je njegovo, to je nasljedstvo koje je naslijedio od svog djeda Trora. On je prikazan kao hrabar ratnik ali često tvrdoglav.
 
'''GOLUMGolum''' - malo, čudno stvorenje koje živi u pećinama rudnika Morije ispod Maglovitih Planina. Golumu je prsten moći dao neprirodno dug život ali ga je također i deformisao. Slučajno gubi prsten, a hobit Bilbo ga pronalazi.
 
(''Mnogi drugi sporedni likovi'')
Linija 55 ⟶ 54:
* Kompjuterska igra ''Hobit'' je izašla 1982, programirao ju je Beam Software a izdao Melburne House.
 
{{Commonscat|The Hobbit}}
{{Gospodar prstenova}}
 
{{Commonscat|The Hobbit}}
 
[[Kategorija:Romani 1937.]]
[[Kategorija:RomaniFantastični epske fantastikeromani‎]]
[[Kategorija:Gospodar prstenova}}]]
[[Kategorija:Djela J. R. R. Tolkiena]]