Razlike između izmjena na stranici "Tiranosaur"

Dodano 47 bajtova ,  prije 6 godina
== Opis ==
Bili su dugi oko 15 [[metar]]ametara, a u uspravnom stavu dostizali su 12 metara visine. Imali su male i nerazvijene prednje [[udovi|udove]]. Međutim, na snažnom i razvijenom vratu nalazila se ogromna glava s čeljustima punim oštrih [[zubi|zuba]]. DostizaliZubi su im dostizali dužinu od 20 [[centimetar]]acentimetara, a zajedno sa kandžama na zadnjim udovima činili su ubojito oružje ovog mesoždera. [[Vid]] im je bio slabo razvijen i nisu vidjeli životinje koje se nisu kretale, a za otkrivanje lovine mahom su se služili čulom [[miris]]amirisa. Smatra se da nisu mogli potrčati brže od 35 km/h.
Općeprihvaćeno je da su bili lovci, koji su napadali [[biljojedi|biljoždere]]biljojede mnogo veće od sebe. Neki pakcak tvrde da su bili spori i nespretni, te u mogućnosti uloviti samo vrlo spore životinje, dok drugi smatraju da je riječ o strvinarima.CinjenicaIstina je da je najaci dinosaurus na cijelom svijetu
i da ima jaci ujed od svakog dinosaurusa na svijeetu.Najveci Ti-reksov neprijatelj bio je Spinosaurus, mada Spinosaurus je bio malo slabiji pa u okrshaju Ti-reks bi lako preziveo a Spinosaurus bi preminuo.Ti-reksove kandze na zadnjim udovima su iznosile velicinu i do 40cm.Rep mu je dostizao velicinuduzinu do 5m.Koza mu je bila toliko debela,pa bi mogao izdrzati cak i 50 projektila.Nije bio najveci dinaurus na svijetu.Dinusauru siDinusaurusi koji su bili veci od njega su:Spinosaurus-15m,brahiosaur-25m,Argentinosaur-23m,Alosaurus-14m,Karkarodontosaurus-13m.Tiranosaurusi us imali podignute obrve.
Mogao je ugledati plijen sa 150m,ali da se taj plijen krece.
 
== U popularnoj kulturi ==
Anonimni korisnik