Fazna modulacija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Fazna modulacija''' je vrsta [[modulacija|modulacije]] pri kojoj se fazni pomak noseće [[frekvencija|frekvencije]] mijenjamenja proporcionalno signalu korisne [[informacija|informacije]]. [[Amplituda]] noseće frekvencije se drži konstantnom. Uz [[amplitudna modulacija|amplitudnu]] i [[frekventna modulacija|frekventnu modulaciju]], predstavlja jednu od tri osnovne vrste modulacije. Zbog sličnosti, fazna i frekventna modulacija se jednim imenom zovu ugaona modulacija (eng. angle modulation).
 
Ako je signal informacije analogni signal (glas, muzika), fazni pomak noseće frekvencije će se mijenjatimenjati kontinualno u određenom opsegu. Ako je signal informacije digitalni signal, fazni pomak noseće frekvencije može imati dvijedve ili više diskretnih vrijednostivrednosti. U najjednostavnijem obliku PSK (eng. PSK, Phase Shift Keying) fazni pomak može da se održava na jednoj vrijednostivrednosti za digitalnu nulu, a na drugoj za jedinicu.
 
== Frekventna ili fazna modulacija? ==
Frekventna i fazna modulacija su vrlo slične: nije moguće mijenjatimenjati samo fazu bez promjenepromene frekvencije, i obrnuto. Razlikujemo ih samo u tome koja osobina nosioca se direktno mijenjamenja. Ako se direktno mijenjamenja frekvencija, a indirektno faza, govorimo o frekventnoj modulaciji. Ako se direktno mijenjamenja faza, a indirektno frekvencija, govorimo o faznoj modulaciji.
 
== Primjena ==
RijetkoRetko se koristi za radio prijenosprenos. Često se koristi u digitalnim sintisajzerima muzike.
 
== Mogući oblici modulacije ==