Smaug – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa sr.wiki
(nema razlike)

Verzija na datum 25 septembar 2015 u 10:41

Šmaug (Smaug, Zmaj od Erebora) bio je najveći Zmaj Trećeg Doba. Divovski zlatnožuti Vatreni zmaj, imao je ogromna krila kao u slepog miša i omotač od neprobojnih gvozdenih krljušti. Njegov jedini ranjivi deo - trbuh, bio je zaštićen prslukom od dragulja koji su postali usađeni tu vekovnim ležanjem na riznicama nakita. Mada mu je poreklo nepoznato, zna se da je živeo u Sivim Planinama pre no što je 2770. godine došao u Erebor. Tu je palio i pustošio Dol pre ulaska u Kraljevstvo pod Planinom, gde je pobio ili oterao patuljke. Dva veka je zadovoljno ležao na hrpi blaga u Ereboru.

Godine 2941. dremež mu je poremećen kada su mu dvanaest Patuljaka predvođenih zakonitim kraljem Erebora, Torin Hrastoštit i Hobit plaćenik , po imenu Bilbo Bagins, ukrali deo zlata. Svojim lukavstvom Hobit Bilbo Bagins uspeo je da otkrije jedno mesto na širokim grudima Šmauga, koje nije bilo prekriveno draguljima i gde se moglo zabosti sečivo. Šmaug je u besu napao Jezerske Ljude Ezgarota, i ubijen je crnom strelom Barda Lukonosca koja je probila to jedino mesto na njegovom trbuhu.

Literatura

  • A-Z of Tolkien, David Day (1998). Tolkinov rečnik B. Dubravka Popadić - Grebenarević (prevodilac). Beograd: IP ESOTHERIA. ISBN 86-7348-038-8. 

Vidi još

Spoljašnje veze