OZNA – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Istorija: Minor edit.
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
→‎Istorija: Added content.
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 3:
== Istorija ==
Na [[Savetovanje u Stolicama|savetovanju u Stolicama]], održanom [[26. 9.|26. septembra]] [[1941]]. godine, stvorene su prve obaveštajne i kontraobaveštajne službe, i utvrđen je sistem organizacije i veza ovih organa.
 
"Sva partijska i vojna rukovodstva, a posebno CK KPJ i VS, poklanjala su posebnu pažnju obezbeđenju veza sa potčinjenim i područnim vojnim, partijskim i političkim rukovodstvima, kao osnovnom faktoru za plansko pokre­tanje opštenarodnog ustanka i vođenje oslobodilačke borbe pod neposrednim rukovodstvom Komunističke partije."<ref>Veze u narodnooslobodilačkoj borbi, 1941- 1942. Mirko Ćetković, Vojnoizdavački zavod, Beograd, 1976.</ref>
 
Septembra [[1943]]. godine, pri [[Vrhovni štab NOVJ|Vrhovnom štabu NOVJ]], formiran je '''Odsek za zaštitu naroda''', a [[13. 5.|13. maja]] [[1944]]. naredbom Vrhovnog komandanta NOVJ [[Josip Broz Tito|Josipa Broza Tita] formirano je '''Odeljenje za zaštitu naroda''' - OZNA, kao jedinstveni organ celokupne obaveštajne i kontraobaveštajne organizacije. Za načelinka OZNE tada je postavljen [[Aleksandar Ranković]].