OZNA – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Added Bibliography entry.
oznake: vizualno uređivanje mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Added bibliographical entry and minor spelling correction.
oznake: vizualno uređivanje mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 10:
"Razvoj obaveštajne službe proisticao je iz razvoja i potreba revolucionarnih, oružanih snaga narodnooslobodilačkog pokreta — Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, odnosno od 1. marta 1945 — Jugoslovenske armije.
 
Put kojim je obaveštajna služba prošla od njenih prvih organizacionih oblika pa do stvaranja snažne obaveštajne organizacije sa opštedruštvenim karakterom, nije bio nimalo lak. Neprijatelj je bio izuzetno organizovan, podmukao i surov i prodiranje u njegove redove, kao i sopstvena zaštita, zahtevali su od kadrova obaveštajne službe NOP-a izvanredne napore, hrabrost, samopožrtvovanje, dovitljivost, a pre svega bezgraničnu odanost Partiji i narodu. Sve te odlike krasile su njene kadrove. To je omogućilo da se obaveštajna služba u NOR-u mogla da uhvati ukoštac s neprijateljem koji u borbi protiv NOP-a nije birao sredstva, bez obzira na to da li se radilo o nemačkom, italijanskom, bugarskom, mađarskom okupatoru ili njihovim pomogačima." Milovan Dželebdžić, Obaveštajna Služba u Narodnooslobodilačkom Ratu 1941—1945, VojnoistoriskiVojnoistorijski Institut, Beograd 1987.
 
Kao izvršni organ OZNE formiran je, [[15. 8.|15. avgusta]] [[1944]]. godine, [[Korpus narodne odbrane Jugoslavije]] (KNOJ).
Red 26:
 
== Literatura ==
# Obaveštajna Služba u Narodnooslobodilačkom Ratu 1941-1945,. Milovan Dželebdžić, VojnoistoriskiVojnoistorijski Institut, Beograd, 1987.
2. Partizanska Obaveštajna Služba, 1941-1942. Slavko Odić i Slavko Komarica, CP Centar za Informacije i Publicitet, Zagreb, 1988.
 
== Narodne izreke ==