Razlike između izmjena na stranici "Nikola Strajnić"

m/м
Nagrade
m/м (→‎Bibliografija: Izmene)
m/м (Nagrade)
Prof. dr. '''Nikola Strajnić''' ([[Popovac]], [[11. V.]] [[1945]]), profesor svjetske [[književnost]]i na filozofskim fakultetima u [[Novi Sad|Novom Sadu]] i [[Banjaluka|Banjaluci]]. Bavi se [[esejistika|esejistikom]], [[književna kritika|književnom kritikom]] iz domaće i strane književnosti. Objavio je više esejističkih i književnokritičkih knjiga i knjiga pjesama. Do raspada [[Jugoslavija|Jugoslavije]] živio je i radio u [[Osijek]]u, a otad živi u [[Sremski Karlovci|Sremskim Karlovcima]].
 
Jure Kaštelan<ref>[https://hr.wikipedia.org/wiki/Jure_Ka%C5%A1telan Jure Kaštelan]</ref> hrvatski pesnik i književnik 1984. godine napisao je tekst ''Portret Nikole Stajnića''. U njemu se bavi Strajnićevim pristupom mišljenju kao i njegovim odnosom prema tajnama i zagonetkama pesništva.
 
Nikola Strajnić, od prvih radova i rasprava, znanost o književnosti vidi kao teorijsku disciplinu, a povijest književnosti i književna kritika ostaju izvan žarišta njegovih istraživanja, ali se ne isključuju. Ta misaona usmjerenost karakteristična je oznaka njegova znanstvenog profila.
* ''"Srce pčela"'' (pjesme), 2000.
* ''"[[Milić od Mačve]]"'', "Besjeda", [[Banjaluka]]; "Ars libri", [[Beograd]] 2001. Biblioteka Monografije, knj. 2; 218 str.; 1000 primjeraka; ISBN 86-7492-021-7)
 
== Nagrade ==
* Orden za izuzetno delo Ministarstva prosvete NR Mađarske ( 1983 )
* Orden rada sa srebrnim vencem Predsedništva SFR Jugoslavije ( 1984 )
* Plaketa Visoke nastavničke škole u Pečuju, NR Mađarska (1984. )
* Plaketa Pedagoškog fakulteta u Osijeku ( 1988 )
* Nagrada za književno delo „Petar Kočić“, Republika Srpska, Banja Luka ( 2010)
* Nagrada Društva književnika Vojvodine za knjigu godine ( 2010 )
* Nagrada za životno delo Univerziteta u Novom Sadu ( 2011. )
* Nagrada Udruženja pisaca Bugarske „Početna Gramota“ za isključivi doprinos razvoju
bugarsko-srpskih odnosa ( 2o14 )
 
 
 
== Izvori ==
102

izmjene