Razlike između izmjena na stranici "Stražarska kula (Jehovini svjedoci)"

251
(247)
(251)
[[Datoteka:Watchtower.svg|thumb|right|200px|Watchtower logo]]
== Naziv ==
Pun naziv ovog časopisa je '''Stražarska kula - glasnik Jehovinog Kraljevstva'''. Ovo je novi naziv za isti časopis koji je do decembra 2007. izlazio pod sličnim nazivom: ''Kula stražara - objavljuje Jehovino Kraljevstvo''. Ove promene odnose se na naš jezik, dok je na mnogim drugim jezicima naziv ostao nepromenjen u odnosu na dosada korišten. Ova opaska može biti korisna za one čitaoce koji bi bili zbunjeni novim nazivom misleći da je u pitanju neki novi časopis. On je zapravo isti, sa istom svrhom i istim stilom, od istog izdavača i temeljen na istim izvorima. Male promene koje su se dogodile predstavljaju tehničke izmene koje imaju za cilj smanjenje troškova proizvodnje i transporta, kao i pojednostavljenje distribucije, naročito za one čitaoce koji vole aktuelnosti i dobro promišljene komentare na osnovu Biblije, ali manje vole da se upuštaju u studiozne analize određenih tema. Zato je časopis podeljen u dva dela, od kojih svaki izlazi mesečno. Svakog prvog u mesecu izlazi "''izdanje za javnost''", a svakog petnaestog "''izdanje za proučavanje''" koji uglavnom služi [[Jehovini svedoci|Jehovinim svedocima]] i njihovim gostima da bi na redovnim sedmičnim sastancima zajednički proučavali određene biblijske teme. Tako '''ovaj časopis obezbeđuje simultani program biblijskog obrazovanja''' u celom svetu, '''na preko 247251 jezika, u preko 239 zemalja''' gde su Svedoci aktivni.
 
== Svrha ==
 
Na uvodnoj stranici svakog izdanja u vezi sa svrhom izdavanja ovog časopisa stoji sledeće: "Svrha časopisa ''Stražarska kula'' jeste da slavi [[Jehova|Jehovu Boga]], Vrhovnog Vladara čitavog svemira. Ovaj časopis nam otkriva značenje svetskih događaja u svetlu biblijskih proročanstava, baš kao što su se sa stražarskih kula u drevna vremena mogla pratiti dešavanja u daljini. Teši ljude dobrom vešću da će [[Božje Kraljevstvo]], koje je stvarna vladavina na nebu, uskoro okončati sve zlo i pretvoriti zemlju u raj. Podstiče nas da verujemo u [[Isus Hrist|Isusa Hrista]], koji je umro kako bismo mogli da dobijemo večni život i koji i sada vlada kao Kralj Božjeg Kraljevstva. Ovaj časopis izdaju Jehovini svedoci još od 1879. Ne bavi se politikom i temelji se isključivo na Bibliji."
 
 
== Tiraž ==
Ovo je polumesečni časopis, a trenutni tiraž svakog izdanja za javnost (onaj koji izlazi prvog u mesecu) iznosi oko '''52,95 miliona primeraka''' i ta cifra je u stalnom porastu. Sada izlazi na 247251 jezika, a izdavači se stalno trude da pronađu načina za izdavanje na dodatnim jezicima. "Stražarska kula" je potpuno neprofitabilni časopis i njegovo izdavanje, štampanje i otpremanje, kao i sama distribucija do čitalaca deo je biblijskog obrazovnog dela koje se u potunosti podupire dobrovoljnim prilozima i volonterskim radom širom sveta.
 
Ovo je polumesečni časopis, a trenutni tiraž svakog izdanja za javnost (onaj koji izlazi prvog u mesecu) iznosi oko '''52,95 miliona primeraka''' i ta cifra je u stalnom porastu. Sada izlazi na 247 jezika, a izdavači se stalno trude da pronađu načina za izdavanje na dodatnim jezicima. "Stražarska kula" je potpuno neprofitabilni časopis i njegovo izdavanje, štampanje i otpremanje, kao i sama distribucija do čitalaca deo je biblijskog obrazovnog dela koje se u potunosti podupire dobrovoljnim prilozima i volonterskim radom širom sveta.
 
Ovaj časopis ima i svoj propratni pod nazivom ''[[Probudite se!]]''.
 
== Spoljne veze ==
 
* [http://www.jw.org zvanični sajt izdavača]
 
51

izmjena