Pazin – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 31:
Grad Pazin se prvi put spominje [[983]]. kao tzv. Pazinska tvrđava (castrum ''Pisinium''). Od [[12. vijek]]a je Pazin središte Pazinske grofovije, nad kojom su 1374. preuzeli vlast [[Dinastija Habsburg|Habsburgovci]]. [[1822]]. je Austrija Pazin učinila upravnim središtem Istarskog okruga.
 
U drugoj polovici 19. vijeka Pazin postaje jedno od središta [[Hrvati|hrvatskog]] kulturnog preporoda, te se osnivaju Čitaonica, Hrvatska gimnazija i Narodni dom. Sve te institucije su ukinute kada je nakon [[prvi svjetski rat|prvog svjetskog rata]] Pazin [[1918]]. okupirala, a potom anektirala [[Italija]]. Za Mletaka Kopar je bio glavni grad istre a kada Istru dobija Austrija 1797. glavni grad postaje Pazin. Paralelno s tim ide kroatizacija Pazina i Istre, kao sredstvo germanksog utjecaja na suprot romanskom, koji je bio jak u primorskim gradovima.
 
Za vrijeme [[drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]], nakon što je Italija kapitulirala, Pazin su u septembru [[1943]]. zauzeli istarski [[NOVJ|partizani]]. U tom gradu je Pokrajinski NOO za Istru donio odluku kojom se Istra priključuje Hrvatskoj i Jugoslaviji. Ta je odluka godine [[1947]]. potvrđena Pariškim mirovnim ugovorom.