Mir – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Xendzi (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{otheruses}}
 
'''Mir'''  je stanje u društvu u kojem nema oružanih  sukoba. Vreme sukoba dve ili više strana zove se  odnosno [[rat|rata]]. Rat je pojam suprotan pojmu mir.
 
Vreme sukoba dve ili više strana zove se [[rat]]. [[Rat]] je pojam suprotan pojmu mir. Pored odsustva rata, mir može da označava i socijalno, lično i društveno blagostanje.
 
U istoriji civilizacije mir je uvek bio idealno stanje društva, ali istoriju pre svega karakteriše stanje [[rat|rata]] i oružanog rešavanja konfliktnih situacija. Da je rat dominantni način rešavanja konflikata u istoriji civilizacije pokazuje i potreba međunarodne zajednice da reguliše stanje rata kako bi se sprečili [[Ratni zločin|ratni zločini]] tj. „civilizovalo“ stanje rata [[Ženevske konvencije|Ženevskom konvencijom]] koja je i danas aktuelna. Nažalost, uprkos tome što je rat neželjena pojava u rešavanju konflikta, a opet česti način rešavanja konflikata, tako se ni stanje rata ne može regulisati a da se spreči pojava ratnog zločina i nečovečnog postupanja zato što je to u kontradikciji sa samom prirodom rata.
 
Na ruskom jeziku reč „mir“ ima više značenja između ostalog znači i „zemlja“ (planeta) i „svet“ (vasiona).
 
== Vidi još ==
* [[Nobelova nagrada za mir]]
* [[Pacifizam]]
 
{{kratko}}