Vagina – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Nema sažetka izmjene
Red 34:
Image:Gray1167.svg|Zadnja polovina uterusa i gornji dio vagine
</gallery>
 
=== Zdravlje ===
 
Iako postoje razni preparati sa neutralnom pH vrednosću namenjeni za higijenu vagine, stručnjaci tvrde da nisu ni oni zdravi za upotrebu. Razlog tome je sluznica vagine koja treba da ostane sa „kiselom“ pH vrednosti, a ne sa neutralnom. Za održavanje higijene, stručnjaci savetuju češće pranje sa običnom vodom.
 
Invazivni deterdženti koji su napravljeni od raznih hemikalija i koji prižaju prijatan miris zapravo iritiraju predeo kod genitalija i remete zdravlje vagine. Dakle, kada perete veš, najbolje je da koristite antialergijski deterdžent bez mirisa, dizajniran za osetljivu kožu.
 
Još jedna stvar koja ne dozvoljava vagini da „diše“ jesu uske farmerke. Najbolje je da nosite širu odeću sastavljenu od prirodnih materijala. Isto važi i za donji veš. Neprirodni sintetički sastav materijala vašeg donjeg veša, posebno ako je tesan, ne dozvoljava prirodno izlučivanje vaginalnog sekreta i stimuliše rast bakterija i gljivica. Pri izboru materijala za donji veš, najbolji izbor je uvek pamuk.
 
Vagina je po prirodi vlažna, a količina vlage zavisi od faze ciklusa, kao i od seksualnog uzbuđenja. Napomenimo da je u letnjem periodu zdravlje vagine ugroženo zbog uticaje spoljašnje vlažnosti. Naime, kupaći kostim koji ne dozvoljava normlano sušenje i zadržava vlagu kod vaginalnog područja, stvara idealno okruženje za širenje gljivica i bakterija, samim tim i svrab i peckanje vagine. Da bi sačuvali zdravlje vagine, uvek nosite rezervni kupaći kostim koji ćete koristiti nakon izlaska iz vode.
 
Izvor: [http://www.zivizdravzivot.com/ Živi Zdrav Život] - [http://www.zivizdravzivot.com/zdravlje-vagine-svakodnevne-lose-navike/ Zdravlje Vagine]
 
== Također pogledajte ==