Asurbanipal – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 40:
 
Godine [[669. pne.]] Asarhadon je preminuo u [[Harran]]u pripremajući se za gušenje pobune u [[Egipat|Egiptu]]. Vlast je privremeno preuzela Zakutu te uvjerila vodeće asirske plemiće i vojne komandante da se ne suprostavljaju Asurbanipalu, odnosno ne podrže moguću pobunu Shamash-shum-ukkina. Nekoliko mjeseci kasnije, Asurbanipal je okrunjen za asirskog kralja.
 
 
== Vladavina ==
 
Na samom početku vladavine Asurbanipalu je prioritet bio Egipat, podijeljen na sjeverni asirski dio pod vlašću vazalnog kralja [[Neho I|Nehoa I]] i južni [[Nubija|nubijski]] dio pod vlašću egipatsko-nubijskog kralja [[Taharka|Taharke]]. Taharka je stalno potpirivao pobune među lokalnim velmožama, nastojeći se vratiti na vlast, odakle je otjeran od strane Asurbanipalovog oca. Godine [[668. pne.]] Asurbanipalove snage su porazile Taharku i otjerale ga iz Delte.
 
Godine [[664. pne.]] Taharkin nasljednik Tantmani je prodro u Donji Egipat i ubio Nehoa. Asurbanipalova je reakcija je bila munjevita - njegova je vojska porazila Nubijce, osvojila i opustošila [[Teba (Egipat)|Tebu]], a nubijski vladari više nisu poduzimali pohode na Egipat. Za vladara je imenovan Nehov sin [[Psametih I]]. Međutim, samo četiri godine kasnije Egipćani su se pobunili protiv Asiraca, a 654. pne. su iz Egipta protjerani posljednji asirski garnizoni. Usprkos toga, između dvije države su se nastavili trgovinski odnosi.
 
Na sjeverozapadu države je Asurbanipal imao, prema [[Herodot]]u, ispočetka dobre odnose s [[Lidija|lidijskim]] kraljem [[Gig]]om te je asirska vojska Lidijcima pomagala u borbi protiv [[Kimerijci|Kimerijaca]]. Međutim, kada je Gig sklopio savez sa pobunjenim Psametihom, Asurbanipal je odlučio razvrgnuti savez i ostaviti Lidiju na milost i nemilost Kimerijcima. Tu je politiku promijenio tek nakon Gigove smrti.
 
== Reference i bilješke ==