Hal Holbrook – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 20:
Holbrook je rođen u Clevelandu, a majka Aileen (rođ. Davenport) mu je bila vodviljska plesačica. Odrastao je u [[South Weymouth]]u u državi [[Massachusetts]]. Za vrijeme [[drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]] je regrutiran u vojsku te stacioniran na [[Newfoundland]]u gdje je dosadu kratio organizirajući amatersko kazalište.
 
Holbrook se obrazovao na [[Akademiji Culver|Akademiji Culver]] i [[Univerzitet Denison|Univerzitetu Denison]]. Na potonjem je za potrebe svog diplomskog rada počeo istraživati život [[Mark Twain|Marka Twaina]] i s vremenom napisao monodramu ''Mark Twain Tonight!'' o životu tog poznatog pisca. Ta mu je monodrama, u kojoj je sam nastupao, predstavljala odskočnu dasku za dalju karijeru. Godine [[1954]]. ga je zapazio poznati TV-voditelj [[Ed Sullivan]] i pozvao u svoj [[Ed Sullivan Show|show]].
 
Holbrookov uspjeh je bio takav da ga je predsjednik [[Dwight Eisenhower]] pozvao da nastupa u Bijeloj kući, a State Department ga je [[1959]]. angažirao da nastupa kao dio američke teatarske delegacije iza željezne zavjese.
 
Usprkos toga, Holbrook je relativno kasno zapažen od filmskih i TV-producenata te nije dobijao glavne uloge. Umjesto toga se početkom 1970-ih nametnuo kao [[karakterni glumac]], i to jedan od najprepoznatljivijih. Njegova su specijalnost bili likovi osoba s autoritetom, i to često onih upetljanih u svakojake zavjere. Najpoznatija od njih je [[Duboko grlo (Watergate)|Duboko grlo]] u filmu ''[[All the President's Men]]''.
 
Glavne uloge je uglavnom dobijao na televiziji, a najpoznatija mu je uloga Lincolna te komandanta zlosretnog američkog broda ''[[USS Pueblo]]''.
 
Holbrook je karijeru nastavio na televiziji. Godine 2007. je nastupio u filmu'' [[Into the Wild (film)|Into the Wild]]'' za što je dobio [[Oscari|oskarovsku]] nominaciju. To se zbilo u dobi od 82 godina, te je tako Holbrook postao rekorder kao najstariji glumac nominiran za tu nagradu.
 
Holbrook je prije Dixie Carter bio oženjen još dva puta - za Ruby Holbrook s kojom ima dvoje, i za Carol Eve Rossen s kojom ima jedno dijete.
 
==Filmografija==