Četverored – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmjene 89.201.195.106 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
Red 30:
'''''Četverored''''' je naziv za roman hrvatskog književnika [[Ivan Aralica|Ivana Aralice]] posvećen [[blajburški masakr|blajburškom masakru]], odnosno na njemu temeljenog igranog filma i TV-serije koju je [[1999]]. godine režirao [[Jakov Sedlar]].
 
Film se smatrao jednim od najskupljih u Hrvatskoj 1990-ih, ali je usprkos toga doživio porazne kritike i nije imao ama baš nikakav uspjeh u kinima. - NE NIJE, NISU GA LJUDI GLEDALI SAMO U ŠUMADIJI !
 
U obliku dvodijelne TV-serije je emitiran na [[Hrvatska radiotelevizija|Hrvatskoj radioteleviziji]] krajem [[1999]]. i početkom [[2000]]. godine te je izazvao kontroverzu. Razlog je djelomično bio u eksplicitnim i uznemirujućim prizorima nasilja koje se nisu smatrali primjerenim za večernji termin, ali je najviše kritika izazvala namjera HRT-a da se drugi dio emitira [[2.1.]] [[2000]]. - odnosno dan prije parlamentarnih izbora. To je protumačeno kao kršenje izborne šutnje, odnosno pokušaj da se birači natjeraju dati glas za [[Hrvatska demokratska zajednica|Hrvatsku demokratsku zajednicu]] umjesto [[Socijaldemokratska partija Hrvatske|Socijaldemokratske partije Hrvatske]], koju se u državnim medijima opisivalo kao nasljednike [[Komunistička partija Jugoslavije|jugoslavenskih komunista]], u seriji eksplicitno optuženih za zvjerstva. HRT je na kraju popustila pred kritikama te drugi dio emitirala tek 9.1. 2000., odnosno šest dana poslije izbora na kojima je SDP izašla kao pobjednik.