Mendelovi zakoni – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 48:
=== Prvo i drugo Mendelovo pravilo nasleđivanja ===
Jedinka koja je homozigot obrazuje samo jedan tip gameta kao npr. genotip AA obrazuje gamete koji su svi isti, odnosno svi sadrže alel A (isto važi i za genotip aa ). Ovim se objašnjava ''' prvo Mendelovo pravilo (zakon) razdvajanja (segregacije)''' alela pri obrazovanju gameta. Da bi se obrazovala sledeća, F1 generacija, dolazi do spajanja gameta, koji se sada međusobno [[kombinacije|kombinuju]] po principu slučajnosti što znači da se svaki gamet jednog [[roditelj]]a može spojiti sa svakim gametom drugog roditelja. To je '''drugo Mendelovo pravilo slobodnog kombinovanja alela.'''Pošto u ovom slučaju obe linije [[biljka|biljaka]] obrazuju samo po jedan tip gameta oni daju jednu kombinaciju, Aa, u F1 generaciji. Zbog toga je F1 generacija '''jednoobrazna''' (uniformna) i po genotipu (sve jedinke su heterozigoti) i po fenotipu (sve jedinke imaju okruglo seme).
 
[[Datoteka:Mendel2.jpg|thumb| Mendelov eksperiment - genotipovi predstavljeni šematski parovima slova koji predstavljaju alele, a fenotipovi crtežima za okruglo i naborano zrno graška]]
 
Jedinke''' F1 generacije''' su heterozigoti (Aa) pa obrazuju dva tipa gameta : jedan tip gameta sadrži alel A, a drugi tip alel a. Slobodnim kombinovanjem ovih gameta nastaju četiri moguće kombinacije AA, Aa, aA i aa, a pošto su kombinacije Aa i aA jednake obrazuju se tri različita genotipa AA, Aa i aa u [[genotipski odnos|odnosu]] 1:2:1 (ili 25% : 50% : 25%).