The Untouchables (TV serija, 1959) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Članku The Untouchables (1959 TV serija) je promenjeno ime u The Untouchables (TV serija 1959)
Nema sažetka izmjene
Red 19:
 
U bivšoj Jugoslaviji je serija 1960-ih emitirana pod naslovom '''''Nesalomivi''''', odnosno '''''Neslomljivi'''''.
 
 
== Zaplet ==
 
TV-film, emitiran kao dvodijelna pilot-epizoda, uveo je glavne likove - Nessa i njegove ljude - te kao glavni motiv naznačio Nessovo neprijateljstvo s organizacijom krijumčara alkohola kojom je u Chicagu za vrijeme [[Prohibicija u SAD|Prohibicije]] upravljao [[Al Capone]] (koga je u seriji tumačio [[Neville Brand]]). Jedino je pilot-epizoda bila u većoj mjeri temeljena na knjizi (i daleko manje na stvarnim događajima) te opisala kako je Ness uspio smjestiti Caponea u zatvor.
 
Epizode emitirane nakon toga su opisivale Nessovu borbe protiv Caponeove organizacije kojom je poslije Caponeovog utamničenja rukovodio njegov nasljednik [[Frank Nitti]] ([[Bruce Gordon]]), odnosno obračune s fiktivnim gangsterima i gangsterskim bosovima u okolici Chicaga i drugim lokacijama.
 
Mjesto i vrijeme radnje na početku svake epizode opisivao [[Walter Winchell]].
 
== Kontroverze ==
 
U SAD je serija izazvala brojne kontroverze vezane uz prikaz [[Italoamerikanci|italoameričke]] zajednice koji je navodno sugerirao da su pripadnici te etničke zajednice od skloniji od pripadnika drugih zajednica stvarati kriminalne organizacije. Jedan od najznamenitijih kritičara je bio i slavni italoamerički pjevač i glumac [[Frank Sinatra]].
 
Drugdje u svijetu je serija bila kritizirana zbog za svoje vrijeme ogromne količine nasilja, i to prije svega zbog česte upotrebe [[automat]]a. Producenti su, pak, bili uvjereni da su obračuni automatima najatraktivniji dio serije, pa je scenarij skoro svake epizode radnju tih scena imao u brijačnicama i gostionicama, odnosno lokacijama s mnogo stakla koje bi meci trebali razbijati u paramparčad.
 
==Eksterni linkovi==