Katodni monitor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 45 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q83913 (translate me)
Nema sažetka izmjene
Red 9:
CRT monitor radi na principu [[katodna cijev|katodne cijevi]]. Ekran CRT monitora se sastoji od miliona sićušnih crvenih, zelenih i plavih [[fosfor]]nih tačkica koje svijetle kada ih "udari" [[elektron]] što potom stvara sliku na ekranu. Unutar katodne cijevi, katoda je zagrijana nit koja se nalazi u vakumskoj staklenoj cijevi. Katodno zračenje je ustvari tok elektrona koji stvara elektronski top. Elektroni su negativni (katoda), dok je anoda pozitivna što privlači elektrone koji su pažljivo usmjereni prema usmjerivaču koji ih pomoću magnetnog ili električnog polja u snopovima skreće ka anodi i ekranu. Ekran je prekriven fosfornim materijalom koji praktično svijetli ako je "pogođen" [[elektron]]om. Fosforni sloj se sastoji od crvenih, zelenih i plavih zona pomoću kojih se dobija boja i na taj način se dobiva osnovna slika na ekranu koja se potom filtrira da bi se dobila konačna slika koju mi vidimo na ekranu. Ima nekoliko vrsta filtriranja, tri su najpoznatija: ''Shadow-mask'', ''Aperture-grill'' i ''Slot-mask'' pomoću kojih se dobiva konačna slika koju mi vidimo.
[[Datoteka:Aperture_grille.jpg|thumb|desno|185p|Uvećani prikaz ekrana koji je filtriran pomoću '''Aperture-grill''' tehnike]]
[[Datoteka:Shadow_mask.jpg|thumb|desno|185p|Uvećani prikaz ekrana koji je filtriran pomoću '''Shadow-mask''' tehnike]]
== Pojmovi i osobine CRT prikaza ==
; Promjenljiva rezolucija : [[Rezolucija]] je broj piksela na ekranu, sastoji se od vodoravnih kolona ("X") i uspravnih ("Y") redova [[piksel]]a, standard je da se prvo piše broj vodoravnih piksela (npr. 1024), a onda broj uspravnih piskela (npr. 768), što je u konačnici 1024 x 768 rezolucija. CRT monitor može podržati više rezolucija čiji kvalitet ovisi o veličini tačke ([[piksel]]a). Za razliku od [[LCD monitor]]a koji dobro rade samo na njihovoj prirodnoj rezoluciji, CRT monitor ima istu ili sličnu kvalitetu slike i na manjim ili većim rezolucijama. To, prije svega, zavisi od fizičke veličine monitora i veličina piksela (''dot pitch''), iako CRT monitor može koristiti i manje i veće rezolucije, on ima svoju preporučenu rezoluciju na kojoj će raditi idealno, a ta preporučena rezolucija obično je ispisana u priručniku proizvođača monitora, tako da nije preporučljvio (zbog tehničkih razloga, ali i zdravstvenih) stavljati rezoluciju na najveću moguću.