SMS Viribus Unitis – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 72:
Nakon prelaska svih obrambenih sistema, sačinjenih od barikada, žica i patrolnih čamaca, Paouluči i Roseti u 03.00 ujutro stižu do usidrenih ratnih brodova unutar luke. Najveći brod, ''Viribus Unitis'', bio je usidren najbliže obali i izabran je kao primarna meta. Kada su se dva diverzanta približila brodu, njihov torpedo neočekivano je počeo tonuti. Uspevaju popraviti kvar na torpedu i Roseti postavlja TNT na oklop broda i nameštava tajmer za eksploziju u 06.30 sati. Kada su se počeli udaljavati od broda, spazio ih je stražar na brodu. Patrolni čamac je poslan za njima te su uhvaćeni. Dovedeni su na ''Viribus Unitis'' gde je počelo ispitivanje.
 
Tek tada su saznali da je tokom noći austro-ugarska mornarica predala brodovlje [[Država SHS|Državi SHS]] i da je brodom sada komandovao hrvatski kontraadmiral [[Janko Vuković-Podkapelski]]. Svi austrijski mornari poslati su na obalu i brodom su upravljali lokalnihrvatski mornari. Italijani su priznali sve i brod je evakuisan. U 06.30, videvši da nije bilo nikakve eksplozije i misleći da je sve što su im diverzanti ispričali laž, posada se vraća na brod. Italijani su poslati na sestrinski brod ''[[SMS Tegethof|Tegethof]]''.
 
U 06.44 sati ujutro eksploziv je detonirao. 21.000-tonski admiralski bojni brod nagnuo se na bok i počeo tonuti zajedno sa 300 mornara i admiralom Podkapelskim. Janko Vuković-Podkapelski, koji je bio zapovednik mornarice Države SHS samo 12 sati, ostao je na brodu i dočekao smrt.