Razlike između izmjena na stranici "Alojzije Stepinac"

Dodana 33 bajta ,  prije 5 godina
→‎Stepinac za vreme Drugog svetskog rata: Stajala je netačna kvalifikacija onoga što piše u citatu: nije pozvao da se brani NDH, nego da se čuva, unapređuje i učini Božjom zemljom, a to nije isto.
(→‎Stepinac za vreme Drugog svetskog rata: Stajala je netačna kvalifikacija onoga što piše u citatu: nije pozvao da se brani NDH, nego da se čuva, unapređuje i učini Božjom zemljom, a to nije isto.)
Zagrebački [[nadbiskup]] Alojzije Stepinac je od prvih dana zdušno blagoslovio stvaranje "katoličke države", kako je on često nazivao [[Nezavisna Država Hrvatska|NDH]]. [[12. april]]a [[1941]]. godine sastaje se sa generalom [[Slavko Kvaternik|Slavkom Kvaternikom]], po proglašenju NDH. Prvi put se sastao sa Antom Pavelićem odmah po njegovom povratku [[16. april]]a [[1941]], četiri dana nakon proglašenja NDH, i izrazio punu podršku ustaškom režimu.
 
Zagrebački nadbiskup dr Alojzije Stepinac je na [[Uskrs]] [[1941]]. godine ponovo objavio formiranje NDH i tom prilikom je u ime [[Vatikan]]a blagoslovio ustaškog poglavnika [[Ante Pavelić|Antu Pavelića]]. Tada je, između ostalog, rekao: ''„Dok Vas mi srdačno pozdravljamo kao glavu NDH, mi molimo Boga Zvezda da da svoj nebeski blagoslov Vama, vođi našeg naroda“''. Već [[28. april]]a [[1941]]. godine Stepinac je napisao "pastoralno pismo" u kome je pozvao svoje sveštenstvo da podržavaučini da Hrvatska postane "Božja zemlja" i branida novuse katoličkuu državutom smislu čuva i Hrvatskuunapređuje.
[[Datoteka:NDH - salute.jpg|mini|250p|desno|Alojzije Stepinac (krajnje desno), u septembru 1944, na sahrani predsednika sabora [[NDH]] [[Marko Došen|Marka Došena]].<ref>[http://www.hdpz.htnet.hr/broj224/gabelica.htm Hrvatsko društvo političkih zatvorenika: POVRŠNO I PRISTRANO DJELO O BL. ALOJZIJU STEPINCU] {{hr}}</ref>]]
{{citat|Časovi su ovo, u kojima ne govori više jezik, nego krv svojom tajanstvenom povezanošću sa zemljom u kojoj smo ugledali svjetlo božje i s narodom iz kojega smo nikli. Je li potrebno isticati da je i u našim grudima življe zakucalo srce? [...] I tko nam može zamjeriti, ako i mi kao duhovni pastiri dajemo svoj prinos narodnom veselju i zanosu, kad se puni dubokog ganuća i tople zahvalnosti obraćamo Božjem Veličanstvu? [...] Govoreći vam dakle kao predstavnik Crkve i pastir duša molim vas i pozivam, da svim silama nastojite i radite oko toga, da naša Hrvatska bude Božja zemlja [...] Odazovite se stoga spremno ovom mom pozivu na uzvišeni rad oko čuvanja i uznapređenja NDH.<ref name="Čitanka"/>|Stepinčev poziv katoličkom sveštenstvu da podrži NDH, 28. april 1941.}}
Anonimni korisnik