Razlike između izmjena na stranici "Prostitucija u antičkoj Grčkoj"

m/м
{{citiranje|"Žena — počev od devičanskog puberteta do srednjih godina, neposredno pre no što poslednje starosne bore izbrazdaju njene ženske čari — predstavlja objekat dostojan muške nežnosti i poljubaca, pa i kad joj lepota usahne, 'njeno iskustvo još može rečitije da govori nego mladost'.<ref>Citat iz [http://data.perseus.org/citations/urn:cts:greekLit:tlg0006.tlg015.perseus-grc1:499 Euripidovih ''Feničanki'', 529–530.]</ref> Ali onaj koji naginje dvadesetogodišnjem momku izgleda mi neprirodno pohotan i kao da sledi neku dvojbenu Afroditu. Jer udovi tog šećerka već su očvrsli i postali muški, nekad glatki obrazi sad su grubi i prekriveni oštrom bradom, a snažne butine sve su u dlakama".<ref>[http://trad.glossa.dk/erotes.html Lukijan, ''Ljubavi'', 25–26.]</ref>}}
 
Vremensko razdoblje tokom kojeg su adolescenti smatrani poželjnima kretalkretalo se otprilike od [[pubertet]]a do pojave brade, pošto je maljavost dečaka izazivala odvratnost kod starih Grka. Naime, bilo je slučajeva da su razvratnici imali starije dečake kao ljubavnike, ali depilirane.
 
Poput ženske, ni muška prostitucija nije kod starih Grka izazivala zgražavanje. Javne kuće u kojima su radili dečaci-robovi postojale su naočigled svih, i to ne samo u "zonama crvenih fenjera" u Pireju, Kerameikosu ili na [[Likavitos]]u, već posvuda po gradu. Nesumnjivo najčuveniji od ovih dečaka bio je [[Fedon]]: postavši rob prilikom zauzeća njegovog rodnog grada, bio je prinuđen da radi u bordelu sve dok ga nije zapazio Sokrat, čiji su sledbenici platili za njegovu slobodu. Mladić je potom postao Sokratov učenik i po njemu je nazvano Platonov dijalog [[Fedon (Platon) |Fedon]], u kome je ispričana Sokratova smrt.<ref>[http://data.perseus.org/citations/urn:cts:greekLit:tlg0004.tlg001.perseus-grc1:2.5 Diogen Laertije, ''Životi i mišljenja znamenitih filozofa'', II, 31.]</ref> Ni muške prostitutke nisu bile izuzete od plaćanja poreza.<ref name=Timarh,119/> U svom govoru ''Protiv Timarha'' besednik [[Eshin]] daje sebi punu slobodu da opiše pred sudom bordel u kome rade mladići.<ref>[http://data.perseus.org/citations/urn:cts:greekLit:tlg0026.tlg001.perseus-grc1:74 Eshin, ''Protiv Timarha'', 74.]</ref> Posetilac takvih bordela nije nailazio na osudu ni zakona ni javnog mnjenja.