Janica Kostelić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
update
Red 5:
Tu je reputaciju stekla na Zimskim olimpijskim igrama u [[Salt Lake City]]ju [[2002]]. godine, kada je osvojila tri zlatne medalje (u [[skijaška kombinacija|skijaškoj kombinaciji]], [[slalom]]u i [[superveleslalom]]u) - dostignuće koje su prije toga postigle samo dvije sportašice. Godine [[2001]]. i [[2003]]. osvojila je Svjetski kup u skijanju.
 
Dana [[15.1.]] [[2006]]. Janica Kostelić je postala treća skijašica u historiji (iza Šveđanke [[Pernila Wiberg|Pernille Wiberg]] i Austrijanke [[Petra Kronberger|Petre Kronberger]]) koja je osvojila zlato u svih pet disciplina Svjetskog kupa, a dana 5.2. 2006. je (uz Kronenbergovu) postala druga skijašica kojoj je to uspjelo u jednoj sezoni. Godine 2006. Janica Kostelić je skijašku sezonu završila kao pobjednik [[Svjetski kup u alpskom skijanju|Svjetskog skijaškog kupa]] u četiri od pet disciplina, te rekordnim brojem bodova.
 
Dana [[18.2.]] [[2006]]. Janica Kostelić je na [[Zimska Olimpijada 2006|Zimskim olimpijskim igrama]] u [[Torino|Torinu]] osvojila zlatnu medalju u skijaškoj kombinaciji, te sa četiri zlatne medalje postala nauspješnija skijašica u olimpijskoj historiji.
 
Ta su dostignuća utoliko veća što je Kostelić mnoga od njih postigla bolesna i što su joj karijeru često prekidale ozbiljne ozljede. Dostignuća postaju još impresivnija ako se uzme u obzir da Kostelić na početku svoje karijere nije imala ozbiljnu podršku ni od države ni od sponzora, koji tada nisu imali razumijevanja za alpsko skijanje.